Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 12.01.2014.
12:02
J. Jelovac - Vesti A

Po čemu pamtimo 2013. (1): Pola Srbije živi od penzija

U 2013. godinu srpski političari su nas uveli sa mnogim obećanjima, među najzvučnijim je bilo ono Aleksandra Vučića da će do kraja godine napraviti maršalov plan za narednih 10 godina i pokrenuti poljoprivredu, da će do kraja godine uhapsiti Darka Šarića i razrešiti 24 sporne privatizacije.

Svašta smo preživeli u 2013....
 

Umesto pokretanja privrede, povećan je PDV, ukinuti su stambeni krediti, smanjene su plate u javnom sektoru i najavljeno je otpuštanje 60.000 radnika.

Sporne privatizacije su tek delimično razrešene. Miroslav Mišković, koji je optužen da je oštetio putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara, pušten je na slobodu i vraćen mu je pasoš.

Jedno od predizbornih obećanja Srpske napredne stranke bilo je i da struja neće poskupeti, ali je njena cena povećana u proseku za 11 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu. Iz Ministarstva rada i socijalne politike obećavali su da će se broj nezaposlenih u 2013. godini znatno smanjiti, a sada ih je umesto 750.000 koliko ih je bilo na početku godine više od 760.000.

Oko 1.000 radnika je prema zvaničnoj statistici gubilo posao u Srbiji svakog meseca. Nezvanično situacija je još gora. Obećani početak izgradnje Južnog toka krajem novembra obeležen je zavarivanjem dve cevi u Šajkašu u Vojvodini, bez očekivanog Vladimira Putina, dok je za celu godinu izgrađeno svega 58 km puteva za Koridor 10. Tako se mesečno u Srbiji gradilo manje od pet kilometara autoputa mesečno.

Godinu za nama Srbija će pamtiti prvenstveno po dobijanju datuma početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, briselskom dogovoru sa Kosovom, rekonstrukciji Vlade, ali i smrti Jovanke Broz, hapšenju Miroslava Miškovića i aferama koje su sustizale jedna drugu. Mleko zatrovano aflatoksinom, poništavanje male mature zbog pokradenih testova... Mleko zatrovano aflatoksinom, poništavanje male mature zbog pokradenih testova... Zbog briselskog dogovora vladika Amfilohije održao je liturgiju za upokojenje srpske vlade, premijer Ivica Dačić izjavio javnosti da je vaskrsao!

Šta nam donosi 2014. godina?

- Ništa posebno, biće isto kao i do sada: 51%
- Još veću krizu i manje para: 39%
- Bolji životni standard i više posla: 10%

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izvinio se zbog svih zločina počinjenim nad Bošnjacima, uprkos oštrim reakcijama Evropske unije zabranjena je još jedna Parada ponosa, a posle gotovo jedne decenije krajem godine posetio nas je Milo Đukanović. Ipak, građani će 2013. pamtiti po sve gorčem ukusu bede.
 

Ekonomista Branko Dragaš za "Vesti" kaže da u oblasti ekonomske politike aktuelne vlasti ne može da izdvoji nijednu pozitivnu stvar.
- Sve maske su pale, zavladala je endemska beda, nikad nije bilo ovako. Samo čemer i jad. Ali, polako dolazi do otrežnjenja naroda, ovo silovanje demokratije i republikanska ideja do kraja godine će doživeti potpuni slom. Očekuju nas dva moguća scenarija u 2014. godini. Prvi je da više nećemo moći da se zadužujemo, da neće moći da isplate penzije za 1,7 miliona penzionera, od čega živi oko 3,4 miliona ljudi, odnosno pola Srbije. To će izazvati socijalni cunami. Drugi je da će banke bankrotirati, te da ćemo imati novu-staru deviznu štednju. Nemiri su neizbežni - kaže Dragaš.


Jedna od mantri koja je ove godine služila Vladi Srbije da nekako prikrije depresivno stanje u srpskoj ekonomiji pronađena je još početkom godine, zaključivanjem prijateljskih aranžmana sa princom Muhamed bin Zajed al Nahjanom, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Propala je Dinkićeva ideja o osnivanju zajedničkog poljoprivrednog preduzeća u Srbiji u kojem bi emiratska prehrambena kompanija Al Dahra imala 80 odsto udela u vlasništvu. Posao nije zaključen, a razlozi nisu navedeni. Ipak, Srbija je dobila dva puta po 100 miliona evra kredita za poljoprivredu i projekte za navodnjavanje iz Ujedinjenih Emirata. Nešto kasnije sa šeikom Muhamedom zaključen je aranžman za formiranje novog nacionalnog prevoznika na ruševinama starog Jata, dobili smo polovne avione.


Prethodna godina ostaće upamćena i po tome što su pojedini sudski procesi oko kojih se dizala velika prašina, okončani oslobađajućim presudama. Oslobođen je Goran Knežević, nekadašnji gradonačelnik Zrenjanina i bivši ministar poljoprivrede, optužen za malverzacije prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta, i bivša ministarka Marija Rašeta-Vukosavljević, optužena za malverzacije na beogradskom aerodromu. Oslobođen je i Mile Dragić, slobodu je ugledao i Jezdimir Vasiljević, bivši ministar Prvoslav Davinić, kao i bivši direktor rudarskog basena Kolubara Dragan Tomić.


Srbija je u kalendar 2013. godine pribeležila i ogroman rast nasilništva. U aprilu je celu zemlju potresla tragedija u selu Velika Ivanča kod Mladenovca, kada je meštanin Ljubiša Bogdanović iz vatrenog oružja ubio 13 osoba, među kojima su njegov sin, rodbina i komšije. Psiholozi kažu da je uzrok težak život i pomračenje svesti.


Psiholog Aleksandra Janković za "Vesti" kaže da je psihološko stanje nacije na ivici teške depresije.
- Duboko smo potonuli u rezignaciju, nepoverenje, otuđili smo se i gluvi smo za tuđe potrebe. Besparica je jedan od razloga, ali i sve ono što smo doživeli u poslednjih 20-ak godina. Ono što Aleksandar Vučić radi jedina je pozitivna stvar koju mogu da izdvojim u protekloj godini. Ako ne uspe u svojoj nameri, potpuno smo propali - ocenjuje Jankovićeva.


Ono što se radilo u oblasti kulture, izuzev izbora Ivana Tasovca za novog ministra, uglavnom je služilo za podsmeh. Mesecima se kao kakav spektakl najavljivala proslava Milanskog edikta u Nišu, koja će privući veliki broj turista i doneti veliku zaradu gradu. Pred dolazak katoličkih vernika u Niš govorilo se da će najmanje 200.000 njih boraviti u Nišu. Međutim, 21. septembra misi je prisustvovalo tek oko 3.000 ljudi. Uoči pravoslavne liturgije u Nišu ih je bilo tek nekoliko hiljada. Na kraju je organizacija proslave Milanskog edikta grad poprilično koštala, a od nje nije imao nikakve vajde.

SUTRA - Po čemu pamtimo 2013. (2): Na vlasti Veliki brat, a treba nam Putin

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.01.2014. 12:35
Branko Dragaš je jedan od retkih ekonomista čije priče vredi pročitati.
Nedelja 12.01.2014. 16:50
Pa i ove godine nece biti bolje,nego gore. A kako dati do znanja glupom narodu da bojkotuju sve politicare i izbore jer nas svi lazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online