Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.07.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasulo u Skupštini dijaspore

Treće, dvodnevno, redovno zasedanje Skupštine dijaspore i Srba u regionu počinje danas u Beogradu, u maloj sali Doma Narodne skupštine Srbije. Sudeći prema preliminarnom dnevnom redu, zasedanje bi moglo već u startu da bude prilično "vruće".

Radikalni rezovi ili razlaz: Sa poslednjeg zasedanja Skupštine dijaspore
 

Čelnici i neki delegati dijasporskog parlamenta podneli su ostavke, traži se izmena Poslovnika o radu, te rekonstrukcija, odnosno izbor novih šefova i korekcija broja članova dosadašnjih nekoliko Saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

Skandal krili od novinara

Da Skupštini dijaspore preti rasulo, što zbog neaktivnosti i inertnosti pojedinih delegata, što zbog duboko podeljenih stavova i podela na frakcije u dijasporskom parlamentu, moglo se videti još 2011. godine na Drugom zasedanju. Da ne bi čuli i objavili debate koje su u momentima bile na ivici skandala, nečijom odlukom u tadašnjem Ministarstvu za dijasporu novinari nisu mogli da prate zasedanje Skupštine dijaspore, iako delegati nisu doneli odluku da se Skupština održi iza zatvorenih vrata. Šta više, na Prvom zasedanju 2010. odlučili su da sednice budu javne.

Od 45 delegata njih 35 iz srpskog rasejanja i regiona potvrdilo je dolazak na Skupštinu dijaspore i Srba u regionu. Zanimljivo je da zasedanje nije održano prošle godine, što je u Kancelariji za dijasporu pravdano činjenicom da je 2012. bila izborna godina, da je ukinuto Ministarstvo za dijasporu, a dijasporska Kancelarija pri novom sazivu Vlade Srbije formirana prošle jeseni.

Učesnike će pozdraviti i u radu uzeti učešće predstavnici Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora. Sednicu će otvoriti predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, dr Nebojša Stefanović. Predviđeno je da skup blagoslovi patrijarh srpski Irinej.


Budući da su predsednik Skupštine dijaspore Slavoljub Gvozdenović iz Rumunije i njegov potpredsednik Milisav Aleksić iz Francuske podneli ostavke, u predlogu dnevnog reda nalazi se izbor novog predsednika i dva potpredsednika. Ostavke su podneli i delegati Violeta Brakus (Švajcarska), Sonja Mijailović iz Grčke, dr Miloš Stefanović (Velika Britanija) i Snežana Savić iz Bosne i Hercegovine, a umesto njih trebalo bi da budu verifikovani mandati Željka Vraneša iz Velike Britanije, Rajka Kornje (Rumunija) i Bobana Petrovića iz Švajcarske.
 

Predlažu i ukidanje Kancelarije

Očekuje se da pojedini delegati, uz obrazloženje da ne treba biti bespogovorni poslušnik i ići za "slepim" vođama, zatraže od državnog vrha Srbije ukidanje Kancelarije za dijasporu, predlože raspuštanje sadašnjeg saziva Skupštine dijaspore zajedno sa svim njenim savetodavnim organima. Pojedini delegati nezadovoljni su takođe što u Kancelariji za dijasporu rade na izmenama dijasporskog zakona, pre svega u domenu načina izbora delegata za Skupštinu dijaspore, jer u tome vide težnju da se izmena koncipira tako da ubuduće delegati mogu biti samo oni dijasporci koji bi blanko aminovali svaki potez čelnika Kancelarije za dijasporu Vlade Srbije.

Kada je reč o izmeni Poslovnika i rekonstrukciji savetodavnih tela Skupštine dijaspore očekuje se žestoka debata, budući da su po mnogim pitanjima od interesa za rasejanje i odnose na relaciji dijaspora-matica mišljenja duboko podeljena što se videlo i na poslednjoj sednici Poslovnog saveta dijasporskog parlamenta. Skupštinu dijaspore od izbora prati neaktivnost dobrog dela delegata, a najavljeno zasedanje moglo bi rezultirati potpunim rasulom.


Mada je u preliminarnoj agendi najavljeno da će predsednik Srbije pozdraviti Skupštinu dijaspore i Srba u regionu i fotografisati se sa delegatima, Tomislav Nikolić neće biti prisutan.

POVEZANE VESTI

Petak 05.07.2013. 19:46
Saspite im u lice sve pa i neka vas raspuste i tako nikakve koristi od drzave nemate sem odabranih pojedinaca.
Nedelja 07.07.2013. 17:05
Stara prica, nazalost. Gde su dva Srbina, tu su tri frakcije! Satrece nas nesloga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online