Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.10.2017.
08:31
Vestionline A

Zašto Zapad Evrope nije srećan pobedom Sebastijana Kurca

Kada su objavljeni rezultati parlamentarnih izbora u Austriji, iz Evropske unije (EU) su Sebastijanu Kurcu upućene samo tople čestitke. Među prvima je Kurcu čestitala nemačka kancelarka Angela Merkel. Međutim, EU nije mnogo srećna zbog onoga što može dalje sa se desi u Austriji.

Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

Strani mediji, uključujući i britanski "Telegraf", nakon izbora u Austriji pišu u svojim analizama da bi mladi, ambiciozni i perspektivni Kurc ipak mogao da zada glavobolju Berlinu i Parizu.

U vreme kada Nemačka i Francuska kao glavni stubovi stabilnosti EU, pokušavaju da očuvaju jedinstvo Unije oslabljene Bregzitom, pred njima se nalazi nov izazov.

Kampanja Sebastijana Kurca je bila koncentrisana oko tvrde antiimigrantske poruke koja Austriju po stavovima približava istočnijim zemljama EU.

I dok on tvrdi da će ostati posvećen Evropskoj uniji, jasno je stavio do znanja da želi da ograniči dalju integraciju.

- Treba nam promena kursa unutar EU. EU mora da se povuče iz oblasti koje će biti bolje regulisane na nacionalnom nivou - rekao je on pre nekoliko meseci.

Ove poruke su eho onoga o što se može čuti na istoku EU.

Vlade Viktora Orbana u Mađarskoj, Beate Šidlo u Poljskoj i Roberta Fica u Slovačkoj sve dele duboko neslaganje sa politikom Berlina i Pariza o migrantima. One smatraju da se Brisel meša u njihove unutrašnje poslove.

A ukoliko su i ankete u pravu, Andrej Babiš, milijarder koji ima slične stavove, ima velike šanse da postane novi premijer Češke.

Do sada one nisu mogle da se značajnije suprostave većim i bogatijim zemljama kao što su Francuska i Nemačka. Prete im kazne zbog odbijanja da poštuju migrantske kvote i preuzmu brigu o određenom broju izbeglica.

Kurc saveznik protivnika Berlina?

Sada, međutim, one mogu da dobiju moćnog saveznika u Austriji. Kurc je već sarađivao sa njima na zatvaranju Zapadnobalkanske migrantske rute prošle godine - što je potez viđen kao zavera manjih zemalja protiv Angele Merkel.

Pobeda Kurca je dokaz da Austrija, koja je 2015. godine bila Merkelin najbliži saveznik u politici "otvorenih vrata" za izbeglice, sada preusmerava svoju politiku.

Pored toga, uveliko se priča o mogućoj koaliciji pobedničke stranke Narodne partije OVP i ultranacionalističke Slobodarske partije FPO.

Vođa FPO, stranke koju su osnovali nekadašnji nacisti, Hajnc Kristijan Štrahe je još više kritikovao nameru EU da se dublje integriše, a i osuo je paljbu po migrantskoj politici i zatražio da se migrantima ukinu socijalna pomoć i benefiti.

- U ovom trenutku, sve sporazume u EU stvaraju Francuska i Nemačka i svi drugi treba samo da ih progutaju. U snažnijoj Višegradskoj grupi vidim šansu za reformisanjem EU - rekao je on prošle godine.

Ipak, Kurc je rekao da bi pridruživanje Višegradskoj grupi bio korak predaleko.

- Mi nećemo biti deo istočne alijanse - rekao je Kurc prošle godine.

Umesto toga, on je rekao da zamišlja Austriju kao "most između Istoka i Zapada".

Međutim, baš to balansiranje bi moglo da predstavlja glavobolju za Berlin i Pariz u bliskoj budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online