Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
14:19
b92.net A

Austrija krenula udesno, šta to znači za Srbiju?

Pobeda Sebastijana Kurca i OVP na izborima najavljuje skretanje udesno zvanične Austrije, a mnogi kao njegove prve partnere vide kontroverznu partiju FPO. U pitanju je desničarska, evroskeptična Slobodarska partija čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe poznat po čvrstoj retorici i populističkim izjavama.

Tanjug/AP
Ostvario pobedu na izborima u Austriji: Sebastijan Kurc

Kurc je neuporedivo blaži u javnim nastupima, ali je do munjevitog proboja i do pobede na izborima stigao zahvaljujući jasnom porukom da je vreme za promene i novu politiku prema migrantima.

Iako je preko komesara Johanesa Hana, bivšeg člana OVP, odmah stigla poruka od EU da Austrija neće "fundamentalno ići udesno", jer je čak i FPO svesna da "većina Austrijanaca podržava članstvo u Uniji", Brisel ima razlog za strepnju. 

Portal "Politiko" je već postavio pitanje da li će posle Viktora Orbana u Mađarskoj, inadžijskog konzervatizma PiS u Poljskoj i "nadiruće pretnje" AfD u Nemačkoj, Evropa dobiti još jedan izvor pritiska na evropski odnos prema granicama, izbeglicama i migracijama, ali i samoj sebi. 

Razvoj situacije u susedskoj zemlji će se pažljivo pratiti i u Srbiji, kako zbog samog Sebastijana Kurca, na čijim se odličnim odnosima sa liderom SNS i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem insistira u ovdašnjoj javnosti, tako i zbog kontroverznog Štrahea. 

Lider "slobodara" je u kampanji izneo niz zapaljivih stavova, a u prošlosti je često govorio o Srbima, Srbiji i Kosovu. 

Štrahe svakako ima "matematičkih" razloga za tako nešto, jer godinama računa na glasove mnogobrojnih doseljenika iz Srbije, ali osim populizma, u njegovim izjavama se naziru stavovi koji bi mogli da oblikuju politiku Austrije ukoliko FPO zaista dobije neku polugu moći. 

EPA//Valdrin Xhemaj
Lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe

Evo nekih njegovih stavova: 

* Veruje da su Srbi "osnažili FPO": "Izvrsno su se integrisali u Austriji, "Oni su privrženi novoj domovini. To su veoma radni i vredni ljudi. Verujem da mnogi koji imaju austrijski pasoš podržavaju FPO"

* Zalaže se za uspostavljanje armije EU: "Evropi je potrebna vojska sa nuklearnim naoružanjem", "Evropa bi trebalo da bude nezavisna od NATO"

* Smatra da je Evropa je više od EU i njenih institucija: "Imamo odgovornsot za ovaj divni, hrišćanski kontinent. "Mi smo srcu Evrope. Posvećeni smo evropskom mirovnom projektu, ali imamo kritički stav prema evropskim institucijama"

* Traži reformu EU: "Evropi je neophodan sveobuhvatni proces demokratizacije", "Neophodan je povratak nadležnosti od strane Brisela nacionalnim parlamentima i potrebno je ukidanje Šengena sve dok vlada haos na granicama", "Reforma EU, ako je ne bude, onda da istupimo"

* Ne želi "radikalno islamisitička paralelna društva": "Želimo da granice budu zaštićene i kontrolisane, želimo da se spreči ilegalna migracija", "Migranti iz hrišćanskih država nemaju problema sa integracijom", "Moramo i možemo očekivati da svi koji žele da dođu u Evropu poštuju našu tradiciju, veru, običaje i kulturu. To mora da važi za sve Evropljane, a ko neće da prihvati naša pravila igre nema šta da traži na ovom kontinentu"

* Smatra da Srbi u Republici Srpskoj imaju pravo na samoopredeljenje: "Tužna je činjenica da se predstavnici međunarodne zajednice i dalje prioritetno bave disciplinovanjem Srba u RS. Vreme je da se njima omogući da sami odlučuju"

* Otvoreno kritikuje bombardovanje SRJ 1999. godine i protivi se nezavisnosti Kosova: "Protiv smo nepravde, zato smo bili protiv tog bombardovanja. Iz istog razloga se protivimo proglašenju nezavisnosti, koje je protivno međunarodnom pravu i Rezoluciji UN 1244", "Srbi na severu Kosova bi trebalo da dobiju svoju autonomiju",

* O Krimu, Kataloniji...: “Međunarodno pravo mora da važi podjednako za sve. Ali, da postoje različiti aršini vidi se i na primeru Krima, gde ishod tamošnjeg referenduma do danas nije međunarodno prihvaćen. Postavlja se onda pitanje - kako može uopšte da funkcioniše pravo na samoopredeljenje, ako se građanima ne dozvoli da se izjasne, i ti rezultati ne prihvataju. Da li to znači da sve zavisi samo od dobre volje moćnih”

* Srbija u EU do 2020. godine, o Rusiji i NATO: "Važno je da se EU prema Srbiji ponaša s poštovanjem. Srbija je veoma bitan faktor kada je reč o održivom razvoju regiona", "Poštovati njenu vojnu neutralnost i istorijske veze sa Rusijom", "Imajte poštovanja prema Beogradu, bez upiranja prstom ili gledanja sa neke visine"

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online