Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
19:30
Z. Mirković - Vesti A

Prosvjetina škola srpskog u Beču nastavila rad: Ćirilicu nose u srcu

Radno i svečano, kao i prethodnih godina posle letnje pauze, u Beču je nastavila rad Prosvjetina škola srpskog jezika.

Z. Mirković
Prvi stigli na upis: Đaci Prosvjetine škole srpskog jezika

Na desetine mališana, uz podršku roditelja, upisivalo se u razrede pri hramovima Srpske pravoslavne crkve u Beču: u crkvi Vaskrsenja Hristovog - 2. bečki okrug, crkvi Rođenja Presvete Bogorodice - 16. bečki okrug i u razred u 3. okrugu (Gerlgasse 14), nedaleko od crkve Svetog Save.

Istovremeno, počele su probe Malog hora Prosvjete u 3. okrugu ponedeljkom od 18 do 19 časova. Predškolska grupa - Mala pričaonica je organizovana na istim mestima.

Podrška eparhije

Srđan Mijalković je zahvalio na pomoći Zdenki Milivojević, kao i svešteniku Vujiću i Eparhiji austrijsko-švajcarskoj na čelu sa vladikom Andrejem, koji Prosvjeti daju veliku podršku u radu.
- I ove godine možemo da nastavimo rad, jer su nam mnogi pomogli u tome. Raduje me što je interes za školu sve veći. Kao i ranije, projekt sufinansira Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, što nam je velika pomoć, a među novim donatorima knjiga je i Zavod za udžbenike iz Beograda - kazao je Mijalković.

Z. Mirković
Članovi Prosvjete i Zdenka Milivojević

Prosvjetina škola srpskog jezika održava se nedeljom od 12 do 14 časova za decu od sedam do 14 godina, a nastava obuhvata srpski jezik, učenje ćirilice, kulture i istorije srpskog naroda. Jedan od najvažnijih prioriteta odbora SKPD Prosvjeta u Austriji je očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma jer je poznavanje maternjeg jezika ključni segment u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Centralna proslava početka održana je u crkvi Vaskrsenja Hristovog, gde su se uz đake koje je prihvatila nastavnica Suzana Milovanović, okupili i predstavnici Crkve i Prosvjete. Organizovan je radni ručak sa timom pedagoga i nastavnika, čiji je domaćin bio sveštenik Drago Vujić, starešina hrama. Zdenka Milivojević iz Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije je pozdravila okupljene i održala radno savetovanje sa mladim timom Prosvjetinih pedagoga.

Mala pričaonica

Što se Male pričaonice tiče ona se održava svake nedelje od 11 časova u biblioteci hrama Svetog Save (Veithgasse 3, 31030 Wien) i biblioteci hrama Vaskrsenja Hristovog (Engertstrasse 158, 1020 Wien).
Pričaonica je namenjena za decu uzrasta od šest do 10 godina - uče se pričice, pesmice i bajke na srpskom jeziku.

- Zahvaljujem na gostoprimstvu, a posebno nastavnicima čija su mladost, energija i posvećenost, kao i vaša iz odbora Prosvjete ostavili poseban utisak na mene - kazala je ona.

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, naveo je da u Beču ima više od 25.000 dece srpskog porekla u školskom uzrastu, tako da je potreba za učenjem ogromna.

- Ovih dana razgovaramo sa prijateljima u Gracu, Lincu, Inzbruku i dalje, sa namerom da ih motivišemo da se organizuju na sličan način, pa da ovakvi razredi zažive i tamo - istakao je Mijalković.

Da ne učimo BHS

U Austriji nema srpskih dopunskih škola, pa je nastava na maternjem jeziku od 1992. godine sastavni deo austrijskog školskog sistema. Bosanski, hrvatski i srpski (BHS) se u austrijskim osnovnim školama predaje kao jedan jezik.
Imajući u vidu činjenicu da ogroman broj Srba živi u Beču, u Prosvjeti smatraju da je neophodno formiranje škole u kojoj bi se srpski jezik predavao kao poseban jezik. Cilj projekta "Škola srpskog jezika" je da omogući srpskoj i drugoj deci koja to žele, a žive u Beču, da uče i neguju srpski jezik i kulturu.
Nastavu na srpskom jeziku realizuju profesori srpskog jezika koji predaju u austrijskim osnovnim školama ili profesori koji imaju pedagoško obrazovanje i iskustvo u radu sa učenicima.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online