Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.06.2017.
19:00
Z. Mirković - Vesti A

Nestvarna lepota drevnog rukopisa

Odbor SPKD Prosvjeta za Austriju je, u svečanoj sali crkve Vaskrsenja Hristova u Beču, organizovao predstavljanje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg i najznačajnijeg sačuvanog spomenika srpske kulture i pismenosti.

Z. Mirković
Veliko interesovanje: Učesnici promocije

U Beču je prikazano fototipsko izdanje koje je 1998. godine štampano u Johanezburgu, u Južnoafričkoj Republici i predstavlja vernu, savršenu kopiju originala, kako po sadržaju tako i po spoljašnjem izgledu.

To izdanje štampano je u 300 primeraka, od kojih se neki nalaze u specijalnim kolekcijama najvećih svetskih biblioteka kao što su Kongresna biblioteka u Vašingtonu, Britanska nacionalna biblioteka, biblioteke čuvenih univerziteta Harvard, Prinston, Jejl.

Gost Prosvjete i prezenter ovog izdanja bio je Radoslav Murić, poznati novosadski knjižar, čija je misija, kako je rekao, u dogovoru s izdavačima, da široj publici približi ovu retku knjigu, jer je i od štampanih 300 primeraka preostalo samo još nekoliko komada.

Na promociji je prikazan i dokumentarni film "U početku beše reč" režisera Boška Savkovića, a korišćeni su panoi odštampanih prvih stranica Miroslavljevog jevanđelja na čijoj poleđini se nalazi kratak istorijat i način na koji se čita srpsko-slovenski tekst.

Z. Mirković
Murić pokazuje čuveni rukopis

Murić je ispričao priču o nastanku i sudbini ove knjige, a potom strpljivo odgovarao na brojna pitanja radoznale publike, koja je imala priliku da knjigu i izbliza pogleda i uveri se u nestvarnu lepotu i drevnost Miroslavljevog jevanđelja.

- Velika je privilegija imati ovu knjigu među nama, dodirnuti je i listati, jer, iako je to fototipsko izdanje, njegov kvalitet i vernost originalu su posebni i pomažu nam da budemo ponosni na ovu značajnu kulturnu tekovinu - rekao je Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete za Austriju i zahvalio svima koji su doprineli ovom značajnom kulturnom događaju.

Jedinstven spomenik

Promociji su prisustvovali brojni gosti i kulturni poslenici Beča, među kojima Svetlana Stanković, šefica Konzularnog odeljenja i prvi savetnik Ambasade Srbije u Austriji, Slobodan Tanasilović, predstavnik Ambasade BiH u Austriji, a goste je posebno pozdravio sveštenik Mihajlo Smiljanić u ime crkve Vaskrsenja Hristovog.
On je podvukao ogroman značaj Miroslavljevog jevanđelja, kao jedinstvenog kulturnog spomenika naše pismenosti.

 

Promocija srpske poezije

Srđan Mijalković je najavio da će Prosvjeta 17. juna u Beču, predstaviti još jednu značajnu knjigu, antologiju Johana Lavundija "Od A do Š: Osam vekova srpske poezije " na srpskom i nemačkom jeziku i pozvao prisutne da dođu u salu crkve Svetog Save u trećem Bečkom okrugu, gde će se promocija održati.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online