Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.08.2017.
09:48
Vestionline, Tanjug A

Kraj potrage: Gde je pao MH370?

Australijska naučna agencija Comonvelt Sajentifik end Indastrijal Riserč Organizejšn (CSIRO) veruje da se avion na letu MH370 Malezija Erlajnza srušio u more severoistocno od podrucja koje je bez uspeha temeljno pretraživano dve godine, prenosi Rojters.

EPA/Fazry Ismail
Šta je u Boingu 777 pošlo po zlu do danas nije definitivno razjašnjeno

Njihovo se uverenje temelji na satelitskim fotografijama koje su snimljene dve nedelje nakon to je avion nestao. U Boingu 777 koji je 8. marta 2014. godine poleteo iz Kuala Lumpura za Peking bilo je 239 putnika i clanova posade.

Australijska vlada, međutim, odbacila je zaključak CSIRO-a, navodeći da izvreštaj agencije ipak nije dovoljno precizan.

Nestanak leta MH370 postao je jedna od najvećih misterija modernog vazduhoplovstva. Smatra se da je avion skrenuo s rute i da se srušio nedaleko od zapadne obale Australije.

Australija, Malezija i Kina u januaru su obustavile dvogodišnju potragu za avionom nakon što njihovi napori nisu urodili plodom. Potraga je koštala 160 miliona americkih dolara.

CSIRO je prethodno izrazio sumnje da se  avion nije srušio na podrucju od 120.000 kvadratnih kilometara koje se pretraživalo i izneo tvrdnju da se avion sigurno srušio severnije od te lokacije.

Njihova se najnovija tvrdnja temelji na fotografijama koje su im poslali francuski vojno-obaveštajni servis i francuska nacionalna svemirska agencija CNES. Na snimcima se moglo videti 70 krhotina od kojih je 'verovatno" desetak napravio čovek.

"Mislimo da je na temelju ovoga moguce identifikovati najverovatniju lokaciju aviona, i to s preciznošću i sigurnošću bez presedana", kaže se u izveštaju CSIRO-a, čiji autor Dejvid Grifin, inače okeanograf, za Rojters napominje da bi se, pokažu li se krhotine na satelitskim snimcima autenticnim, potvrdile ranije analize koje su upućivale da je stvarna lokacija pada aviona severnije od lokacije koja se dve godine pretraživala.

"Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine", rekao je Grifin, apelujući na pretragu pomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Australijske vlasti ne odbacuju mogućnost nove potrage, ali insistiraju na 'verodostojnim' dokazima o mogucoj lokaciji letelice. Tamošnji ministar saobraćaja Daren Čester smatra da CSIRO-ov izveštaj ne nudi nove dokaze, a zamenik malezijskog ministra saobraćaja Aziz Kapravi odbio je da komentariše  izveštaj i naveo je tek da čeka službene informacije iz Australije.

Kapravi je ipak kazao da Malezija nije odustala od potrage i da je sazvala sastanak s predstavnicima Australije i Kine kako bi razmotrili ponudu jedne privatne kompanije koja bi u vlastitom aranžmanu i bez naknade želela da nastavi potragu. Novac bi tražila isključivo u slučaju da pronađe olupinu nestalog Boinga.

Šta je u Boingu 777 pošlo po zlu do danas nije definitivno razjašnjeno, ali istražitelji smatraju da je neko u avionu namerno isključio njegov transponder pre nego što je skrenuo njegovu rutu prema Indijskom okeanu, prenosi Jutarnji list.

Do sada je na nekoliko lokacija pronađeno više komada koji se pripisuju nestalom Boingu, a u izveštaju CSIRO-a tvrdi se da krhotine koje prikazuju satelitski snimci odgovaraju komadima koje je more izbacilo na afričke plaže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online