Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.08.2017.
03:00
S. P. - K. M. - Vesti A

Folkloraši zablistali u Bonirigu

U Srpskom centru Bonirig od petka traju dešavanja u okviru ovogodišnjeg, 31.po redu Festivala folklora. U centralnom programu (u nedelju) o kojem ćemo u sutrašnjem broju objaviti foto-reportažu, učestvovalo je 20-ak ansambala iz čitave zemlje. S njima, u gostima su i članovi ansambla "Morava" koji već više decenija deluje pri parohiji "Svetog Đorđa" u San Dijegu (Kalifornija).

R. Mačković
Domaćini "Ravne gore"

Kao počasni gosti, posetioci iz SAD nastupili su već prošlog petka, uz otvaranje festivala, zajedno sa domaćinima, "Ravnom gorom" iz Boniriga, kao i ansamblom Srpskog centra iz pertskog Madingtona.

Dobrodošlicu svim prisutnim predstavnicima srpske zajednice, kao i australijskog političkog života i srpskim diplomatama u Australiji poželeo je predsednik Srpskog centra Dragan Stegnjajić.

R. Mačković
Grupa "Morava" iz SAD

U svojoj reči, ambasador Republike Srbije u Kanberi Miroljub Petrović je domaćinima i svim dosadašnjim učesnicima odao priznanje na naporima da već četvrtu deceniju priređuju ovu smotru srpske tradicije i kulture.

- Za svaku je pohvalu po 31. put organizovati ovako veliki festival. To je najveći uspeh - videti toliko pripadnika srpske zajednice iz Australije.

Ambasador je, podsećajući da su ovi letnji meseci u Evropi prilika za brojne ovdašnje folklorne grupe da putuju u zavičaj, izneo ideju o organizovanju njihovog zajedničkog nastupa u srpskim gradovima.

R. Mačković
Mladi iz Madingtona

- Možda je ovo prilika da razmislimo kako bismo mogli da koordinišemo sve te odlaske i možda u jednom periodu od nekoliko dana da tamo svi zajedno, kad ste u Srbiji, pokažete svoje znanje u jednom ili drugom gradu. Da na taj način stičete i nove prijatelje i nova poznanstva, da jačate ono što radite i da na taj način budemo od pomoći jedni drugima. Možda da počnemo sa srpskim grupama iz Australije, a onda da obuhvatamo i iz drugih delova sveta - rekao je Petrović.

R. Mačković
Gosti iz San Dijega pred Srpskim centrom

Uz otvaranje manifestacije, pevala je Anđela Malbaša, pesmu "Crven cvete", a publici su se predstavili i mladi muzičari iz sastava Nasleđe, koji tako|e deluje pri Bonirigu. Subota uveče ostavljena je za disko-zabave mladih i razonodu starijih.

Vladika Siluan: Očuvati kulturnu baštinu

Episkop australijsko-novozelandski vladika Siluan isticao je ulogu srpske zajednice i njene kulture u mozaiku kultura australijskog podneblja.

- Predivno je biti srpski čovek zato što srpski čovek ima oslonac u svojoj zajednici u predivnoj kulturi koja opredeljuje njegov lik među drugim narodima. Moj poziv kao arhijereja naše crkve jeste da se trudimo da živimo jedinstveno, da se trudimo da očuvamo našu kulturnu baštinu, a to ćemo uspeti ako se budemo vezivali za našu veru koja zapravo daje smisao i folkloru i svim onim lepotama svojstvenim našem narodu - poručio je gospodin Siluan, proglašavajući festival otvorenim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online