Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.08.2017.
12:21
K. Marković - Vesti A

"Vesti" na tradicionalnom festivalu u Bonirigu: Aplauzi za goste iz Amerike

Posetioci upravo završenog 31. Festivala srpskog folklora u Bonirigu imali su razlog da ne štede duge aplauze kojima su pozdravljali predivne nastupe specijalnih gostiju iz Amerike. Posle tačno četvrt veka od poslednjeg gostovanja u Australiji, u impozantnom sastavu ovde su boravili članovi srpske folklorne grupe "Morava" iz San Dijega u Kaliforniji.

K.Marković
Mladi iz Australije i Amerike u Sidneju

Tokom dvonedeljne posete Australiji folkloraši su pokazali kako srpska zajednica u SAD neguje običaje, kulturu i jezik.

Odmah pošto su doputovali u Melburn bili su učesnici festivala u crkvi Sveti velikomučenik Đorđe u Sent Albansu.

Njihovi vršnjaci iz Melburna i Sidneja potrudili su se da im pokažu lepote i znamenitosti gradova u kojima žive.

Sreli smo ih u grupi dok su zajedno obilazili sidnejsku Operu, luku i druge znamenitosti najvećeg australijskog grada.

K.Marković
Svuda lepo dočekani: Aca Nikolić

- Za mnoge u grupi, tako i meni, ovo je bio prvi dolazak u Australiju. Bila nam je velika želja da vas posetimo, a posebno da vidimo kako ovde živite - kaže Aca Nikolić jedan od 24 igrača folklorne grupe iz Kalifornije.

Iako im je putovanje bilo naporno, mladi iz Amerike kažu da im se put isplatio.

- Stigli smo malo pre održavanja festivala u Sidneju, svuda su nas zaista lepo dočekali - dodaje Aca.

Ovde su se rodile i nove ljubavi između mladih iz Australije i Amerike, nova poznanstva i prijateljstva.

Iz Australije su otputovali koliko juče, ali je sigurno da će njihova saradnja sa ovdašnjom srpskom zajednicom biti nastavljenja.

- Život u Australiji je jako lep, što nam je bilo drago. Došli bismo ponovo ako bi nam se ukazala prilika - dodaje Nikolić.

Grupa "Morava" je inače organizovana pod okriljen crkve Sveti Đorđe u San Dijegu, a prošle godine su obeležili vredan jubilej - tri decenije postojanja.

I tamo se trude da uz folklor očuvaju narodnu tradiciju, a do sada su imali i zapažene turneje u Velikoj Britaniji i otadžbini.

- Nama najbliža crkvena opština je "Sveta Petka", koja je nekih 45 minuta vožnje. U Los Anđelesu imamo tri srpske crkve. Ima nas dosta tamo. Odemo često u Los Anđeles i Las Vegas koji nisu daleko pa i tamo nastupamo. Odemo i u Feniks, Arizonu, a put nas odnese i do Kanade. Zaista volimo da putujemo, igramo i družimo se. Svakog juna imamo folklorni festival sa gostima iz cele Amerike, a neretko i Evrope - ispričao nam je Aca Nikolić.

Uzvratna poseta

Grupi "Morava" iz Sent Albansa već je upućen poziv da posete San Dijego, a onda će, kako je i red, uslediti i bratimljenje ansambala čime će biti stavljen i zvaničan temelj za buduću saradnju.
- Ukoliko dođu kod nas očekuje ih lepo i toplo vreme, predivne plaže. Uz to i naša velika želja da uzvratimo na predivno gostoprimstvo kojim ste nas svuda dočekali - rekao je u pozivu vršnjacima Aca iz San Dijega.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.08.2017. 16:12
jel to bila neka majmunijada kad su amerikanci pobrali aplauze
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online