Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 13.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti A

Krstaški rat protiv Erdogana

Holandske vlasti proglasile su tursku ministarku za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju "nepoželjnom" i privele je kako bi je sprečili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u Roterdamu.

Reuters
Uzalud je čekali: Turci u Roterdamu

Nekoliko stotina demonstranata sa turskim zastavama okupilo se u subotu uveče ispred turskog konzulata u holandskom gradu Roterdamu, tražeći da vide ministarku.

Premijer Turske Binali Jildirim izjavljuje da će Turska uzvratiti Holandiji na "najgrublji način".

- Protivimo se ovoj situaciji najoštrije, a holandskim vlastima je preneto da će odmazde biti, i to na najgrublji način... odgovorićemo na neprihvatljivo ponašanje - rekao je Jildirim.

Holandska policija koristila je juče pse i vodene topove da bi rasterala demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu, koji su uzvraćali bacajući kamenje i flaše.

Idu holandski izbori

Revanš

Demonstranti okupljeni ispred konzulata Holandije u Istanbulu nakratko su u nedelju skinuli zastavu Holandije sa zgrade i umesto nje stavili tursku zastavu.

Diplomatski sukob dve zemlje dostiže vrhunac samo nekoliko dana uoči holandskih parlamentarnih izbora 15. marta na kojima se po anketama očekuje jačanje stranke antiislamskog vođe Gerta Vildersa.

Turska ministarka je na Tviteru navela da je nju i pratnju holandska policija zaustavila na 30 metara ispred turskog konzulata u Roterdamu i sprečila je da uđe unutra. Policija je tamo postavila metalne barijere kako bi sprečila demonstrante da priđu konzulatu.

Ministarka se juče vratila u Istanbul.

- Bili smo izloženi grubom postupanju... Ponašanje prema ženi ministru na ovaj način je veoma ružno - izjavila je Kaja novinarima na istanbulskom aerodromu, gde su je okupljeni dočekali mašući turskim zastavama.

Šef diplomatije ostao u vazduhu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je pre ovog događaja da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam "neprihvatljiv skandal".

- Daćemo im odgovor kakav zaslužuju - poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu i osudio Holanđane da pokušavaju da spreče turske zvaničnike da se sretnu sa biračima u Evropi.

Holandska vlada povukla je u subotu dozvolu za sletanje aviona turskog ministra spoljnih poslova koji je najavio da će doći u Holandiju da prisustvuje mitingu podrške za turski referendum kojim se daju veća ovlašćenja šefu države.

Holandska vlada je navela da je povukla dozvolu zbog "rizika za javni red i bezbednost" nastalih povodom najavljene posete Čavušoglua.

Erdogan: Svi su fašisti

Holandija, Nemačka i Austrija, ne dozvoljavaju turskim političarima (koji inače imaju diplomatski imunitet) da u tim državama održavaju mitinge radi dobijanja podrške za referendum na kome Ergodan želi da proširi svoja ovlašćenja. On je uzvratio da Holandija "ne zna politiku, ni međunarodnu diplomatiju" i dodao "to su ostaci nacizma, to su fašisti", što je holandski premijer Mark Rute ocenio kao "sumanutu primedbu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.03.2017. 21:46
Čisto gospodo"prosvećeni evropljani"da malo osetite kako je to rovariti po tudjoj zemlji.E kako to vaša demokratska načela padaju pred ovim činom.
Sreda 15.03.2017. 23:34
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji vodi kampanju za referendum 16. aprila, kada će se odlučivati o proširenju predsedničkih ovlašćenja, u nedjelju popodne optužio je Holandiju da se ponaša kao "banana republika", a Evropu prozvao zbog "ćutanja". Erdogan nastoji da putem svojih ministara lobirai kod brojnih Turaka, koji žive i rade u evropskim državama, da se odazovu na referendum o promeni turskog Ustava, međutim vlasti nekoliko zemalja su zabranile takve skupove, a Holandija je sprečila dolazak dva turska ministra, što je izazvalo diplomatsku krizu.
Sreda 15.03.2017. 23:35
"Pozivam sve međunarodne organizacije u Evropi i drugde da nametnu sankcije Holandiji", rekao je Erdogan u nedelju na skupu blizu Istanb-ula i dodao "Je li Evropa nešto rekla? Nije. Zašto? Jer vrana vrani oči ne kopa. Holandija se ponaša kao banana republika". Turski predsednik i ranije je kritikovao holandske vlasti za ponašanje koje podseća na "na-cizam i fa-šizam", pošto je Holandija u subotu ispratila do granice Ministarku za porodicu Fatimu Betul Sajan Kaju, a nešto ranije sprečila je sletanje aviona kojim je trebalo da doputuje turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online