Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti A

Ankara gura novi talas izbeglica?

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš nagovestio je da će Turska preispitati dogovor koji je postigla sa EU, kojim se zaustavlja priliv migranata preko Turske ka zapadnoj Evropi.

Reuters
Čekaju u Turskoj otvaranje granice: Armija begunaca je spremna

Ukoliko Turci ostvare ovu pretnju, Evropa bi mogla da se suoči sa novom izbegličkom krizom.

Nema dijaloga sa Holanđanima

Ministarstvo inostranih poslova Turske napalo je juče Evropsku uniju jer je zatražila od Ankare da se uzdrži od prekomernih izjava, navodeći da je veoma loše što je evropski blok podržao Holandiju, koja je, kako smatraju u Ankari, prekršila ljudska prava i evropske vrednosti.

U saopštenju iz sedišta turske diplomatije stoji i to da se EU "selektivno zalaže za demokratske vrednosti i osnovna ljudska prava i slobodu", da stav Brisela "daje kredibilitet" ekstremistima i da je "kratkovid", pa da zato njen poziv na smirivanje - nema značaja za Ankaru.

Posle sednice vlade Kurtulmuš je izjavio da Turska neće dozvoliti holandskom ambasadoru da se vrati u Ankaru sve dok Holandija na svom tlu ne dozvoli održavanja skupova turskih političara, koji vode referendumsku kampanju.

On je istakao da Turska obustavlja politički dijalog na visokom nivou sa Holandijom i potom dodao da Ankara, takođe, zatvara vazdušni prostor za holandske diplomate sve dok Holandija ne ispuni turske zahteve.

Spreman odgovor neprijateljima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je juče da će pozitivan odgovor građana na referendumu, koji će u aprilu biti održan u toj zemlji o proširenju predsedničkih ovlašćenja, biti "najbolji odgovor neprijateljima Turske".

Erdogan je, istovremeno, pozvao turske emigrante da ne glasaju za "vlade i rasiste" na predstojećim evropskim izborima.

On je rekao i da se diplomatski spor sa Holandijom ne može izgladiti izvinjenjem i da će biti preduzete dalje akcije.

Turski predsednik je optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel da napada Tursku na isti način na koji je holandska policija koristila pse i vodene topove rasterujući turske demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu.

Po Erdoganu, Merkelova "nije ništa drugačija od Holanđana".

Roterdam: Policija imala dozvolu da puca

Specijalne interventne jedinice koje su poslate ispred konzulata Turske da ministarku te zemlje otprate iz Holandije, imale su dozvolu da otvore vatru ukoliko je to potrebno, izjavio je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.
On je rekao da je bio zabrinut da će 12 pripadnika obezbeđenja turske ministarke zdravlja Fatme Betul Sajan Kaje, koji su sa njom doputovali iz Nemačke, biti naoružani.

- Bilo je važno obezbediti da ukoliko dođe do konfrontacije, mi budemo gazde - rekao je Abutaleb i dodao da je jedinica imala dozvolu da puca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online