Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Zbogom, neželjeni gosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, verovatno pritisnuta izbornom kampanjom i senzacionalnim rejtingom njenog protivkandidata Martina Šulca, rešila da ubrza stvari u izbegličkoj politici. Ona je na jednom partijskom skupu CDU potencirala šta je za nju najveći izazov po tom pitanju.

Reuters
Nemačka ima plan u 16 tačaka za brži povratak odbijenih azilanata: Angela Merkel 

- Sledećih meseci je najvažniji povratak, povratak i još jednom povratak, rekla je ona misleći na vraćanje izbeglica u zemlje porekla.

Za danas je planiran sastanak na kojem će šefica vlade u Berlinu, kako se očekuje, zajedno sa predsednicima pokrajinskih vlada, usvojiti plan u 16 tačaka, kojim bi se dosledno sprovodio ono što govori kancelarka - da se vidno ubrza broj deportacija.

Stroga kontrola

Bamf će ubuduće moći da proverava identitet izbeglica i preko njihovih mobilnih telefona i sim-kartica. Proces u kojem lekari utvrđuju sposobnost nekog izbeglice da putuje, biće dodatno poboljšan u cilju ubrzanja deportacija.

Podrška vraćanju

- Narednih meseci predstoji odbijanje velikog broja zahteva izbeglica za ostanak u Nemačkoj, a to će obaviti Savezni ured za migracije i izbeglice (Bamf). Broj onih koji će morati da otputuju tokom ove godine biće i dalje u porastu. Zbog toga je potrebno nacionalno angažovanje da bi se postigla dodatna poboljšanja u politici deportacija, navodi se u dokumentu pripremljenom za pomenuti sastanak.

U njemu je, između ostalog, planiran i "zajednički centar za podršku povratka" koji će biti osnovan u roku od tri meseca, pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova. Odatle će se usklađivati grupne deportacije, a "u svim problematičnim slučajevima biće obezbeđena dokumenta za osobe koje moraju da napuste Nemačku".

Savezni centri za deportaciju

U drugom koraku bi mogli da se osnuju "savezni centri za deportaciju", u kojima bi odbijeni azilanti bili smešteni u "poslednjim danima ili nedeljama" uoči prinudnog vraćanja u zemlju porekla.

Kao reakcija na napad kamionom na Božićni vašar u Berlinu, biće olakšana zatvorska deportacija za strance od kojih preti opasnost po javnu bezbednost.

Podsticaj odbijenim izbeglicama da se dobrovoljno vrate u domovinu, što je značcajno i za izbeglice iz balkanskih država, biće finansijski osnažen. Savezna država planira 90 miliona evra za 2017. godinu za programe povratka i reintegracije. Što se ranije neko dobrovoljno prijavi za povratak, ta finansijska podrška će biti veća.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.02.2017. 20:16
Ti si gotova,nema za tebe spasa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online