Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.09.2015.
08:08
B. Božin - Vesti A

Merkelova kriva za haos

Iz sestrinske bavarske partije CSU stižu žestoki napadi na kancelarku Merkel povodom njenog odnosa prema izbegličkoj krizi. Odluka da se dozvoli nekontrolisan prihvat azilanata iz Mađarske, čak iako nisu registrovani, predstavlja "političku grešku savezne vlade kojoj nema ravne i koja će imati katastrofalne posledice", tvrdi potpredsednik frakcije bavarskih demohrišćana Hans-Peter Fridrih.

Reuters
Svi hoće u Nemačku: Izbeglice imaju samo jedan cilj

- Bez obzira na dirljive slike i svu ljudskost koju je stanovništvo pokazalo prihvatajući izbeglice, zadatak političara je da gledaju i misle dalje, te donose odluke koje se odnose na budućnost - rekao je on za list "Pasauer noje prese".

Ovaj bivši ministar unutrašnjih poslova tvrdi da je vlada izgubila svaku kontrolu nad tim ko je sve i zašto ušao u Nemačku i Evropu.

- Potpuno je neodgovorno da se desetine hiljada ljudi nekontrolisano kreću ovom zemljom, a da niko ne zna koliko njih su borci ID ili islamisti - upozorava Fridrih.

"Možemo samo da se nadamo da ignorisanje ove opasnosti neće uskoro dovesti do košmarnog buđenja", kazao je Fridrih izražavajući pri tome uverenje da nijedna druga zemlja na svetu ne bi sebe tako naivno i lako izložila opasnosti.

Osim ovoga, vlada u Berlinu je "prekršila i ignorisala pravila EU, izgubila poverenje partnera i teško naškodila imidžu Nemačke kao vodeće zemlje Unije", kako je rekao.

S druge strane, on je pozdravio vladin paket mera za savladavanje krize. Njemu je, međutim, potpuno nerazumljivo zbog čega sada, posle dolaska tako velikog broja potencijalne radne snage, zvanični Berlin još uvek hoće da olakša pristup tržištu rada i useljavanje osoba sa Balkana

Širom otvorene granice

Merkelovu je oštro kritikovao i pokrajinski ministar finansija Bavarske Markus Zeder. On se plaši da bi odluka kancelarke da širom otvori granice mogla da bude "izuzetak koji bi mogao da postane pravilo".

- Talas izbeglica je sve veći, jer su videli da mogu da prođu, a mi postajemo preopterećeni - kaže on. I Zeder se plaši mogućnosti da su među ljudima kojima je zaista potrebna pomoć mnogi džihadisti.

Menjaju Nemačku

Veliki broj izbeglica nepovratno menja "kulturnu sliku društva", pa se tako i Nemačka ovih dana menja "mnogo dublje nego što mnogi pretpostavljaju", smatra bavarski ministar Zeder. Razlog za to je što mnoge izbeglice imaju sasvim drugačiju sliku sveta i sistem vrednosti nego Nemci.
"Zbog toga je još važnije da proverimo ko dolazi. Treba nam vremena da ljude integrišemo, a ne jednostavno da ih raspodelimo po zemlji", zahteva Zeder.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online