Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 22.01.2017.
15:40
Vestionline A

Strah od Putina i Trampa: Ne povlačite vojsku iz Poljske!

Lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski izjavio je da najava da bi predsednik SAD Donald Tramp mogao da ukine sankcije Rusiji izaziva u Poljskoj bojazni, mada kao i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski veruje da će se Tramp, kao iskusni biznismen, uskoro probuditi iz iluzije da s Rusijom može korektno da se sarađuje.

Reuters
Američki vojnici "čuvaju" Poljsku od Rusa

- To je jako ozbiljna stvar, može da izaziva uznemirenje. Potrebno je da to pratimo. Ako je predsednik Tramp još jedan u nizu koji veruje da s Rusijom može korektno da se sarađuje, smatram da će brzo videti da se prevario - rekao je Kačinjski poljskoj državnoj televiziji TVP.

Kačinjski je dodao da su mu Trampovi savetnici, među njima i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani, rekli da novi američki predsednik neće čekati godinama da ga dovodi u zabludu potencijalni saveznik i reagovaće brzo.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski podsetio je da je svaki američki predsednik pokušavao da se nekako dogovori sa Rusijom, ali nijednom to nije pošlo za rukom.

- I Tramp ima pravo na takav pokušaj. Stalo im je da u Moskvi imaju odgovornog partnera koji neće u budućnosti dovesti do balkanizacije Rusije. To razumem, a naša poruka je da Amerikanci moraju da vode računa da to ne čine na račun naših interesa - rekao je Vaščikovski. 

I Kačinjski i Vaščikovski složno su izrazili nadu da dolazak Trampa u Belu kuću i izjava da je vreme da SAD misle pre svega na sebe, ne znače povlačenje 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade razmeštene prošle sedmice u Poljskoj, niti odustajanje od dogradnje baze američkog antiraketnog štita u Ređikovu na severu Poljske.

Vaščikovski je objasnio da Poljska od novog predsednika SAD očekuje da će poštovati i savezničke odbrambene obaveze koje je preuzeo prethodni predsednik Obama i međunarodne dogovore u NATO.

- Reč je o razmeštanju savezničkih vojnika u Poljskoj i baltičkim zemljama i takođe o završetku baze antiraketnog štita. Računam na osećaj novog predsednika za biznis da će oceniti saveznika kao što je Poljska koji čuva i svoje i granice istočnog krila NATO-a - rekao je šef poljske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2017. 23:28
Izmislili ste da će vas Rusi napasti a sad ste u strahu da vas aMerika neće braniti-ta ne bojte se:niti će vas Rusi napasti niti će vas aMerika braniti.Spavajte mirno ako vam savest dozvoljava
Subota 28.01.2017. 19:10
Poljska zivi u iluziji, tuzno je koliko su oni izgubljeni i koliko vole da se zavaravaju. To su sve nase odlike, ali oni su ih podigli na visi nivo. Proveo sam nekoliko meseci u Poljskoj i nisam mogao da verujem sa kakvim se oni vetrenjacama bore, kao da nikada nisu izasli iz '39. Sada docekuju saku americkih vojnika kao sto su se docekivali Nemci u Zagrebu '41. Tuzno je sve to, oni se vode kao velika i ponosna nacija, a ustvari su postali toliko istraumirani i mali da se boje svoje senke.
Subota 28.01.2017. 19:10
Prpa Poljaci nesto sada niste silni kada veliki brat gleda na drugu stranu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online