Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 07.01.2017.
00:51
Vestionline A

"Opasnost od vojnog sukoba Rusije i NATO-a veća nego ikada"

Od 2014, kada je Rusija izvršila aneksiju Krima, Moskva i NATO su rasporedili snage duž granica, dok su se njihovi odnosi značajno pogoršali.

Reuters
NATO gomila vojnike u Evropi

Analitičari smatraju da je opasnost od vojnog sukoba veća nego ikada u proteklih nekoliko decenija. Predstojeća promena administracije u Vašingtonu verovatno će značajno uticati na odnose između Kremlja i NATO-a, dok analitičari ističu da je sasvim neizvesno kako će se ove godine razvijati zategnutost između Istoka i Zapada.

U oktobru u Kalinjingradu, u neposrednoj blizini NATO članica, Poljske i Litvanije, Moskva je rasporedila rakete tipa Iskander koje mogu da nose nuklearne bojeve glave. Rusija je takođe sprovela niz vojnih manevara duž zapadne granice.

Vojnici NATO-a u pripravnosti

NATO je stavio 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti, a rasporedio je osoblje i duž granica sa susednim državama.

- Raste opasnost od neočekivanog sukoba - upozorava nekadašnji obaveštajni funkcioner u Moskvi Džon Lou, saradnik Četam hausa.

- Čini mi se da je veoma važno da uspostavimo sistem preko kojeg vojska može da komunicira kada je neophodno. Obe strane treba da shvate da postoji mogućnost nehotičnog sukoba - kaže on.

NATO će uskoro rasporediti 4.000 dodatnih vojnika u baltičkim zemljama i Poljskoj. Jača se glavni princip Severnoatlantskog saveza o kolektivnoj odbrani, kaže Lou.

- NATO počinje, reklo bi se, od početka da bi obnovio svoju odbrambenu sposobnost, što se ne događa preko noći. Međutim, važnije je što postoji volja za mirnim rešenjem - kaže Lou.

Pobeda Trampa donela neizvesnost

No, izborna pobeda Donalda Trampa unela je neizvesnost u pogledu američke privrženosti NATO-u. Prošle godine, Sjedinjene Države su učestvovale sa 66 milijardi dolara u budžetu NATO-a.

Drugo plasirana, Britanija, potrošila je manje od deset odsto tog iznosa. Tramp postavlja pitanje opravdanosti američkog finansijskog udela, a analitičari iznose da Moskva sa velikim zanimanjem prati situaciju :

- Verujem da postojeća kolektivna odbrana bitno utiče na uzdržanost Moskve. Tramp bi mogao to da izmeni ukoliko ne podrži ugrožene NATO članice, koje ne ispune svoje finansijske obaveze alijansi - smatra Sara Lain iz Instituta ujedinjenih kraljevskih usluga.

Pohvale koje je Tramp uputio Putinu uznemirili su Ukrajinu, koja se bori sa pobunjenicima u istočnoj Ukrajini, podržane od strane Kremlja.

- To bi moglo da ohrabri Rusiju da isproba nepovredivost granica NATO zemalja i njihovo jedinstvo - ističe Lain.

Lou smatra da je prerano tvrditi da će Trampove izjave stvarno dovesti do trajnog detanta sa Rusijom:

- U nekim tačkama se neće saglasiti. Govorim, recimo, o Iranu. Mislim da će se to pitanje ubrzo naći na dnevnom redu - kaže on.

U samoj Americi, Tramp je suočen sa podelama. Nedavno su američki senatori posetili NATO saveznike da bi im potvrdili američku podršku. Naoružavanje obe strane povećalo je rizike. Nova američka administracija bi mogla da unese dodatnu neizvesnost u već zategnutoj situaciji.

POVEZANE VESTI

Subota 07.01.2017. 05:33
koju"aneksiju" pokvareni volovi
Ponedeljak 09.01.2017. 22:25
Valjda je sada već svima jasno da je Zapad (SAD i EU) glavni ratnohuškač danas. Jedan za drugim povlače nerazumne poteze koje smišljeno vode u napetosti i ka potencijalnom ratu. Ako im je izgovor ruska aneksija Krima, koji se dobrovoljno vratio matici (za one koji ne znaju - Staljin ga je na silu oteo Rusiji svojevremeno, jadan je to izgovor. Rusija naravno nije 'anđeo', ali bar ne glumi kao ovi zapadni 'Milosrdnog anđela' i seje demoNkratiju svuda po svetu.
Ponedeljak 09.01.2017. 22:25
Totalno nepotrebno...ako dodje do rata samo ce rakete presuditi rat..kakvi tenkovi kakvi bakrači.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online