Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2016.
00:09
N. Jokić - Vesti A

Pozadina priče koja je potresla planetu (1): Afera Panama iz američke kuhinje

Da li je čovek kome je navodno opasno ugrožen život jer je novinarima dostavio podatke o masovnoj utaji poreza preko jedne advokatske firme u Panami zapravo izmišljen lik iza kojeg stoje službe SAD?

Reuters
U aferi ni kriv ni dužan: Plakat sa likom Putina u Moskvi

Nevladina organizacija Vikiliks tvrdi da su "Panamaliks" proizveli Amerikanci ili tačnije OCCRP (lat.) što znači "Projekt za izveštavanje o korupciji i organizovanom kriminalu", čiji su finansijeri državna agencija USAID i Soroš fondacija.

"Napad na Putina preko "Panamaliksa" proizveo je OCCRP čiji su ciljevi Rusija i bivše zemlje SSSR-a", tvrdi Vikiliks. "Američki Projekat ponekad i dobro odradi posao, ali sama činjenica da ga SAD direktno finansiraju umanjuje uverljivost".

Ono što je senzacionalno to je da zapadna nevladina organizacija Vikiliks, a ne Moskva ili Peking, tvrde da afera "Panamaliks" dolazi iz američke kuhinje. Koliko je Vikiliks nezavisan govori i činjenica da je njegov osnivač Džulijan Asanž primoran da već godinama živi zatvoren u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako bi izbegao izručenje SAD preko Švedske.

Zaboravni "Mond" udara na Vikiliks

Pariski dnevnik "Mond" skreće raspravu u političke vode optužujući Vikiliks da je obradovao sve simpatizere Putina. On međutim ne daje objašnjenje kako je bilo moguće da većina zapadnih listova najavi aferu "Panamaliks" sa Putinovim imenom u naslovu dok u tekstu piše da u Panami novac drži njegov prijatelj iz detinjstva, čime je prekršeno osnovno profesionalno pravilo da u naslovu mora da bude ono što je u tekstu.

Novinari koji su se dičili navodnim podvigom istraživačkog novinarstva našli su se sada u nezgodnoj situaciji da objasne šta se zapravo dešava, da li su samo poslužili kao instrument za ostvarivanje ciljeva američkih službi. Objavljena dokumenta jesu autentična, utajivači poreza jesu pravi, ali nisu novinari ti koji su pravili selekciju iz baze podataka panamske advokatske kancelarije već su to učinili oni koji su im materijal dostavili.

"Vlada SAD proizvela je priču Panamski papiri kojom se napada Putin preko USAID-a. Ima tu dobrih novinara ali oni nisu uzor novinarskog integriteta", objavio je Vikiliks na društvenoj mreži Tviter.

Konzorcijum novinara za istraživačko novinarstvo odgovorio je Vikiliksu, ali pri tome nije demantovao nijedan od suštinskih prigovora.

Mi nismo odali tajne

"Mi nismo Vikiliks već smo oni koji pokušavaju da pokažu da je moguće baviti se odgovornim novinarstvom", rekao direktor Konzorcijuma Džerard Rajl u intervjuu za Vajerd očigledno aludirajući na činjenicu da je Vikiliks objavio državne američke tajne: diplomatske kablove i dokumenta o mučenjima u iračkim zatvorima, bespravnim izručenjima CIA po celom svetu i namernom ubijanju novinara.

Oglasio se i list "Mond" koji takođe nije negirao optužbe o tome da je reč o američkoj operaciji niti se vraćao na priču o anonimnom pojedincu kome je "život ugrožen". Pariski dnevnik kaže da je OCCRP partner Konzorcijuma i potvrđuje da su finansijeri ne samo USAID i Soroš već i švajcarska vlada i organizacija Gugl ajdija. "Mond" tvrdi da je suština spora sa Vikiliksom u zahtevu da se objave svi podaci iz Panamskih papira to jest da se sve stavi na raspolaganje javnosti preko interneta.

List podseća da je Vikiliks svojevremeno dospeo do američke diplomatke kablovske pošte koju je objavio u saradnji sa pet dnevnih listova, ali je pri tome odlučio da ne objavi sve čime raspolaže. Francuski dnevnik zaboravlja da doda da su novinari, a ne američke ili nečije druge službe, bili ti koji su napravili selekciju.

Sutra: Pozadina priče koja je potresla planetu (2): "Svisliks" proizvela CIA

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online