Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.04.2016.
06:15
B. Božin - Vesti A

Sin esesovca izgradio imperiju

Otac Jirgena Mosaka, pripadnik jedinice koja je čuvala koncentracione logore, prešao u Panamu, odakle je za CIA špijunirao Kubu.

Tanjug/AP
Savetnik predsednika: Ramon Fonseka

Afera s Panamskim papirima je stavila u centar zbivanja advokatsku kancelariju Mosak-Fonseka, koja je godinama gradila mrežu of-šor firmi za utaju poreza i pranje novca i nosi glavne zasluge za skandal globalnih razmera. Posle obelodanjivanja imena desetina političara, članova porodica bivših i aktuelnih državnika, biznismena i poznatih ličnosti iz sveta sporta i kulture na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz ove kancelarije težište interesovanja se brzo prebacilo na vlasnike Jirgena Mosaka i Ramona Fonseku.

Nemac Jirgen Mosak je u finansijskim krugovima Paname važio za pravu veličinu i opisivan je kao "prodoran i škrt na rečima, ali brz u odlučivanju". Rođen je 1948. u Nemačkoj , ali se početkom 60-ih godina porodica iselila u Panamu. Tamo je 1973. završio pravo. Posle toga je radio u nekoliko kancelarija, a 1977. godine osniva samostalnu advokatsku firmu kada se specijalizovao za osnivanje of-šor firmi.

Zaboravljeni polubrat

Oglasio se i Horst Mosak, koji je ispričao da je polubrata Jirgena poslednji put video pre 60 godina, kada se porodica iz Furta preselila u Panamu. Horst je ostao sa majkom u Nemačkoj. On kaže da je bio šokiran kad je čuo za skandal.
- Jirgen je bio dete kada se odselio, i kako mogu da kažem da ga se sećam? Sve što sam o njemu odavno čuo jeste da je bio u Londonu - izjavio je Jirgenov polubrat.

Panamski advokat Ramon Fonseka mu postaje partner 1986, a poznato je da je proteklih godina bio savetnik predsednika Huana Karlosa Varele, ali i nagrađivani pisac i nesuđeni sveštenik. Napisao je politički triler "Mister politikus". U intervjuu 2012. Fonseka je govoreći o svom partneru i firmi izjavio: "Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju."
Prema pisanju "Zidojče cajtunga", postojao je i treći partner koji je 15 godina radio kod Mosak-Fonseke, Švajcarac Kristof Colinger. On se kasnije povukao jer "nije mogao više da se identifikuje sa of-šor društvom".

Dok je Jirgen Mosak u Panami u punoj diskreciji razvijao biznis s multimilionskim prevarama, njegovi roditelji su se vratili u Minhen, a brat živi u Vizbadenu i radi kao honorarni konzul Paname.

Prihod kao budžet

Navodi se da provera panamskih papira pokazuje da je polovina of-šor firmi kancelarije Mosak-Fonseka (preko 113.000) prijavljena na Devičanskim ostrvima. Kada su tamo pooštreni zakoni o porezima, težište se prebacilo na Panamu. U potrazi za poreskim oazama, kancelarija je neko vreme prebacila brojne of-šor firme u Niue, novozelandsko ostrvo na Pacifiku. Posao je išao odlično, tako da je kancelarija 2001. pravila 80 odsto godišnjeg budžeta ovog ostrva.

Razlog zašto je Mosakova porodica 60-ih godina otišla u Panamu ima veze s mračnom prošlošću Erharta Moasaka, Jirgenovog oca. One je prema informacijama istraživačke mreže ICIJ, bio nacionalsocijalista i esesovac, pripadnik jedinice koja je kontrolisala logore.
Latinska Amerika je posle 1945. postala utočište za bivše naciste. Mosakov otac je sedamdesetih radio i za američku CIA, a glavni zadatak mu je bio praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz Paname.

Kancelarija Mosak-Fonseka se oglasila posle izbijanja skandala podužim saopštenjem, u kojem se brani da nikada do sada nije bila optužena za kriminalne radnje i da su otkrića "zločin i napad na Panamu", koja je stalno na meti kritika kao specifičan poreski raj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online