Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
13:23
Vestionline A

Komersant: Srbija napravila krupan korak ka NATO

Srbija, koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu, napravila je krupan korak prema NATO, ocenjuje moskovski dnevnik "Komersant".

Tanjug
Šef NATO u Srbiji dočekan sa svim počastima

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

- Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO - ocenjuje dnevnik i dodaje da se sporazumom saradnja Beograda i NATO podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, "koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož". 

Neimenovani izvori "Komersanta", bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo verovatno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije. 

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da posle ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju - u okviru humanitarnog centra u Nišu. 

Srbija odustala od sporazuma sa Rusijom

Srna

List podseća da je sporazum o uslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vreme posete ruskog predsednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo. 

- U poslednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda - piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu. 

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor. 

"Komersant" ocenjuje da je "perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog statusa personalu postala još maglovitija" nakon što se prošlog proleća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU. 

List ocenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve "nije doprinela" ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina. 

- Izjava moskovskog gosta o posledicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem - piše list. 

Dnevnik dodaje da "čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvređenost" i da je izjavio da kao predsednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 13:26
Visili obojica i to jedan pored drugog-faššisti!
Sreda 17.02.2016. 17:59
Gigantski korak Crne Gore , otreznio je i bratsku Srbiju !!! To je drzava !!! ZNA sta hoce , stiti sopstvene interese i ne osvrce se na propagandu !!! Ocekuje je nesumnjiva stabilnost i sigurnost naroda svog - tako je to kad za sobom imas tako mocan faktor kao sto je Nato . Drzava koja pred sobom ima cilj , neobazirujuci se na NARIKACE , gradi temelje stabilnosti - USPEH joj je zagarantovan . Odlucno bez kompromisa , bez dvoumljenja - ni levo ni desno nema licemerja , vec ima svoj pravac sa kojeg ne skrece . Iskreno se nadam da ce Srbija vrlo brzo stopama , bratske nam , Crne Gore .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online