Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
10:42
Tanjug, Vestionline A

Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.

Tanjug
Aleksandar Vučić

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti.

- Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vežbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želeo da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gde i kako želi da bude u budućnosti - rekao je predsednik.

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

- Srbija se nalazi u poslednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose - zaključio je on.

Važno da možemo jedni drugima da pomognemo

Međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018" počela je danas u Mladenovcu, a predsednik Srbije je izjavio da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni drugima da pomognemo.

Vučić je poželeo dobru vežbu i njenu uspešnu realizaciju.

Istakao je da je ponosan što se takva vežba prvi put održava u Srbiji i sto će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

- Ovo je jedna od najvećih ovakvih vežbi koje su održane. Ovde je reč o spasavanju običnih ljudi i međusobnoj pomoći - istakao je.

Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija videla koliko je važna međusobna pomoć kada su bile poplave 2014. godine i kada je su u pomoć iz inostranstva došla 22 tima saviše od 600 spasilaca i zahvalio na pomoći.

- Naša dužnost je da priteknemo u pomoć drugima, kada ih snađu slične nevolje - poručio je Vučić.

Svečanosti početka vežbe prisustvuje i generalni skretarijat NATO Jens Stoltenberg, koji je juče doputovao u trodnevnu posetu Srbiji. 

Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije, i Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije NATO-a (NATO EADRČ).

Vežba će trajati od 8. do 11. oktobra na teritoriji Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, navedeno je u saopštenju MUP-a.

U ovoj međunarodnoj civilnoj terenskoj vežbi oko 2.000 učesnika iz 38 zemalja uvežbavaće širok spektar operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online