Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2016.
07:39
Z. Mirković - Vesti A

Bosanac regrutovao za Islamsku državu

Pred sudom u Gracu juče je počelo suđenje protiv osumnjičenih za podršku Islamskoj državi, koji su uhapšeni pre više od godinu dana. Prvooptuženi je Fikret B. iz Bosne i Hercegovine, a u okviru ove akcije policija je uhapsila i propovedača mržnje Mirsada Omerovića iz Tutina.

Reuters
Kad porastem biću džihadista: Mladi muslimani su lak plen za Islamsku državu

Državno tužilaštvo Austrije tvrdi da je optuženi nameravao da se kao borac priključi Islamskoj državi i da među prijateljima regrutuje nove borce.

Sudnica prvog dana procesa bila je pod opsadom policije, a optuženi su se izjasnili nevinim po svim tačkama optužnice. Tužilaštvo je sa druge strane detaljno obrazložilo kako je optuženi Fikret B, koji je odrastao kako su rekli u "komunističkoj" Jugoslaviji, našao put ka islamu. On se u Austriju preselio 1992. godine, oženio i dobio troje dece.

Prema optužnici tužilaštva, Fikret B. je počeo da uči arapski i posećuje razne islamske manifestacije, a jednom prilikom je slušao i propoved Omerovića, koji je propovedao pod imenom Ebu Tejma, a koji je ključna ličnost Islamske države u Austriji. I on će se naći na sudu 22. februara, kada mu počinje suđenje zbog finansiranja i regrutovanja boraca za Islamsku državu.

- Fikret je počeo da se interesuje za radikalno učenje islama. Islamska država je tipično fašistička ideologija sa kultom vođe. On se spremao da putuje u Siriju i priključi Islamskoj državi - naveo je tužilac u izlaganju, dodajući i da je prijatelje pokušao da regrutuje za ovu terorističku organizaciju.

Fikret B. je zaustavljen decembra 2014. godine u Turskoj, dok je bio na putu ka Siriji. Odatle je proteran i potom je uhapšen u Hrvatskoj na osnovu međunarodne poternice. Njegov advokat je kritikovao tužilaštvo, navodeći da imaju samo mali trag na osnovu kog pokušavaju da mu pripišu zločine Islamske države.

- Tačno je da se interesovao za rat u Siriji i prikupljao materijal, ali konkretnih veza sa Islamskom državom nije bilo, sem poznanstva - naveo je njegov advokat.

Ostavio ženu zbog hidžaba

Na suđenju je Fikret B. negirao optužbe, pripisujući strogu privrženost veri detinjstvom.
- Nisam nikakav član terorističke organizacije ili mreže. Prvi brak mi je propao jer supruga nije želela da nosi hidžab i pridržava se islamskog načina života. Otišao sam 1998. godine na hodočašće u Meku gde sam pronašao sebe i svoj put - izjavio je on.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online