Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.06.2017.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Supružnici iz Bosne sa decom u džihadu

Krivični sud u Gracu izrekao je visoke zatvorske kazne za dva bračna para, poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji su svoju decu vodili u Siriju i veličali Islamsku državu.

EPA/Hoffmann
Mere bezbednosti: Do zuba naoružani policajci čuvaju ulaz u sud

Troje od četvoro optuženih osuđeno je na maksimalnu desetogodišnju kaznu zatvora, svi zbog učešća u terorističkoj organizaciji i kriminalnog udruživanja, a ujedno i zbog zlostavljanja maloletnika, jer su deci prikazivali propagandni video-materijal Islamske države.

Pet dana je trajalo suđenje, uz stroge mere bezbednosti, protiv Enesa S. (38) i njegove partnerke Mihaele S. (39), kao i Katke (43) i Hasana (49) O. Enes, Mihaela i Hasan su optuženi na deset godina zatvora, a Katka na devet godina. Oni su decembra 2015. godine otputovali sa osmoro dece u Siriju.

Strogo, za primer

Sudija je svoju presudu objasnio time da je optuženima izrečena najstroža kazna jer država Austrija ne može da prihvati ono čime su se oni bavili.

U islam zbog muža

- Volim sve što ima veze sa islamom. Upoznala sam, preko muža samo najlepše strane ove vere - rekla je pred sudom Mihaela, koja je jedina rođena u Austriji i koja je tek kasnije prešla na islam.

Ostalo troje osuđenih su austrijski državljani poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Enes, inače pasionirani lovac, priključio se, kao i Hasan, Islamskoj državi, ali negira da se borio na njihovoj strani.

Hasan tvrdi da je "samo kao maser brinuo o povređenim borcima", a Enes da "nije pucao na ljude".

Dve porodice dobile su od Islamske države na korišćenje stanove, a živeli su, prema sopstvenim navodima, od svog novca koji su poneli iz Austrije.

Deca gledala klanje

Navodno, nisu očekivali da će deca (a najmlađe je imalo tek dve godine) biti suočena sa video-materijalom Islamske države, pošto se on emituje na svakom koraku u gradovima pod njihovom kontrolom.

"Verovala sam da je Sirija lepa zemlja i da će bog pomoći kada odemo tamo", kazala je Mihaela.
Njen sin, koji je tada imao svega sedam godina, iz neposredne blizine gledao je pogubljenja, a prilikom saslušanja opisao je kako je jedan muškarac zaklan.

Dva bračna para priznala su da su gledala propagandni video-materijal Islamske države i to i sa decom.

Posle par meseci ispostavilo se da život u Siriji nije tako idiličan, pa su porodice odlučile da aprila prošle godine pobegnu u Tursku, odakle su svi proterani natrag u Austriju.

Ušli u bandu ubica

Državno tužilaštvo zatražilo je stroge kazne navodeći da su se oni priključili bandi ubica i silovatelja. Tužilac je istakao da su deca, od strane roditelja, prepuštena na milost i nemilost ideologiji Islamske države. Ukazao je, pred sudom, da u Austriji postoje islamska udruženja koja podstiču nastajanje paralelnih društava.
"Uvek se skretao pogled sa tih udruženja jer se govorilo da je to njihova kultura, ali ideološko udruživanje počinje ovde, gde se vaspitavaju deca", poručio je on.
Advokat Kate O, koja je kao jedina od četvoro optuženih priznala sve optužbe, kritikovao je tužioca i kazao da su njegove reči "čist populizam".

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online