Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.10.2015.
17:08
Tanjug A

Pentagon menja priču: Bombardovanje izvršeno na zahtev Avganistana

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu general Džon Kempbel rekao je da je američki vazdušni napad, u kojem je poginulo 22-oje ljudi u bolnici u gradu Kunduzu prošlog vikenda, izveden na zahtev avganistanskih snaga.

Reuters
Bolnica u plamenu posle bombardovanja od strane američkih snaga

Kempbel je rekao u Pentagonu da koriguje prvobitno američko saopštenje u kojem je rečeno da je bombardovanje izvedeno zbog odbrane američkih vojnika koji su bili pod vatrom.

U tom incidentu u subotu, kako je preneo Rojters, avganistanske snage su savetovale američkim specijalcima na terenu da potraže podršku američkih aviona i nakon toga usledio je napad iz vazduha. General je rekao da je u napadu nekoliko civila "slučajno pogođeno".

General nije dao više detalja o američkom bombardovanju bolnice, navodeći da je vojna istraga u toku. On je rekao da je od istražnih organa obavešten da su vazdušni udar zahtevali Avganistanci, a ne Amerikanci.

Priznanje ratnog zločina

Lekari bez granica (MSF) saopstili su da su zgroženi izjavama predstavnika avganistanske vlade, koja opravdaju bombardovanje bolnice u Kunduzu, nazvavši te izjave priznanjem ratnog zločina.

MSF navodi da izjave ukazuju na to, da su SAD i avganistanska vojska odlučile da bombarduju bolnicu, zbog tvrdnji Talibana da se unutra nalaze njihovi članovi.

Humanitarci okrivljuju NATO, pod vođstvom SAD, da su u subotnjem napadu, ubili najmanje 22-oje ljudi, uključujući i medicinsko osoblje.

Avganistanski ministar odbrane rekao je u subotu, da su "naoružani teroristi koristili bolnicu kao ploložaj, sa koga gađaju avganistansku vojsku i civile.

U saopštenju MSF-a, koje prenosi BBC, navodi se da te izjave ukazuju da su avganistanske i američke snage zajedno odlučile da sravne sa zemljom potpuno funkcionalnu bolnicu, u kojoj je bilo više od 180 zaposlenih i pacijenata, jer tvrde da su talibani bili unutra.

U bombardovanju bolnice je poginulo, između ostalog, 12 članova osoblja MSF i sedam pacijenta od kojih četvoro dece uz brojne povređene.

MSF su nedvosmisleno okrivili SAD i njihove vazdušne udare za žrtve, iako avganistanski zvaničnici navode da je "helikopter uzvratio vatru talibanskim borcima koji su se skrivali u objektu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.10.2015. 18:28
Kako to da nijemci nisu sumnjičavi....? Zamislimo da su ovakvu " grešku " uradili Rusi....!!
Ponedeljak 05.10.2015. 17:49
Ko je kriv, pa "teroristi" naravno. A koliko je terorista poginulo u tom americkom poduhvatu, pa nula.
Ponedeljak 05.10.2015. 20:43
E sad ste prevazišli sami sebe_Avganistan tražio da bombardujete bolnicu.Vi ste izrodi ljudskog roda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online