Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.10.2015.
17:26
b92.net A

"NATO sat vremena bombardovao bolnicu"

Organizacija Lekari bez granica (MSF)izdala je još jedno saopštenje u kom navodi da je bombardovanje bolnice u Kunduzu trajalo više od sat vremena. Međunarodna humanitarna organizacija je navela da je njeno osoblje u tom periodu obavilo veliki broj poziva upućenih zvaničnicima NATO u Kabulu i Vašingtonu.

Reuters
Svi su bili obavešteni o tačnoj lokaciji Lekara bez granica: Čuvari na kapiji bombardovane bolnice

Prva bomba pala je na bolnicu oko 2.10 ujutru, a osoblje bolnice pozvalo je zvaničnike NATO u Kabulu u 2.19, a vojne zvaničnike u Vašingtonu nekoliko minuta kasnije, preneo je Rojters.


Bombardovanje je nastavljeno do 3.13 časova.

MSF  je ranije saopštila da je bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu nastavljeno i u periodu od 30 minuta nakon što su o tome obavešteni zvaničnici u Vašingtonu i Kabulu.

Agencije su javile da je u bombardovanju bolnice MSF u Kunduzu poginulo najmanje devet ljudi, dok je 37 ranjeno.

Američka vojska je priznala da je moguće da je bombardovala bolnicu, a taj incident podgrejao je zabrinutost u vezi sa vazdušnim udarima SAD u Avganistanu, koji su kontroverzna tema u najdužem ratu u kom SAD učestvuju.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Avganistanaca i stranaca. Lekari bez granica su saopštili da je bolnica tokom vazdušnog napada pogođena više puta.

Iako avganistanske vlasti tvrde da su preuzele kontrolu nad Kunduzom od talibana, borbe između dve strane se nastavljaju. Talibani su u ponedeljak osvojili Kunduz i grad su držali pod kontrolom sve do četvrtka, kada su ih potisle vladine snage.

MSF navodi da je tačna lokacija bolnice dostavljena vlastima i u Kabulu i u Vašingtonu u više navrata u proteklih nekoliko meseci, uključujući i ovu nedelju, da se ne bi našla u uzajamnoj vatri te dve strane.

Izvinjenje

General Don Kempbel, šef međunarodnih snaga u Avganistanu, izvinio se predsedniku te zemlje Ašrafu Ganiju nakon bombardovanja bolnice "Lekara bez granica" kada je poginulo najmanje devet ljudi. Kempbel je izneo detalje napada Ganiju i izvinio se, saopšteno je iz kabineta predsednika Avganistana.

POVEZANE VESTI

Subota 03.10.2015. 19:11
Oni li pa znaju drugačije, udri po civilne kolone, vozove, bolnice, kinske ambasade, pljace(Niš 99-te) itd...
Subota 03.10.2015. 23:25
Pa to je vas NATO i americka sekta. To se zovu saveznici. Jos sta vise, bombardovati lekare bez granica. Sta vise reci za NATO i americku sektu. Sada ce oni optuziti Putina da su Rusi to uradili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online