Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.09.2015.
11:40
Tanjug A

Sastanak Obame i Putina pokazuje koliko je Sirija ozbiljan problem

Američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u ponedeljak u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN prvi put za 15 meseci i uprkos zahlađenju zbog Ukrajine, što pokazuje da su napori za rešavanje krize u Siriji dobili na urgentnosti.

Reuters
Da li je moguće približavanje stavova: Vladimir Putin i Barak Obama

Građanski rat u Sirji između režima predsednika Asada, pobunjenika i Islamske države do sada je odneo 250.000 života i izazvao talas izbeglica u okolnim zemljama i Evropi bez presedana, koji mnogi ocenjuju kao najveću izbegličku krizu u Evropi od drugog svetskog rata.

SAD i Rusija se dosada nisu slagale u pogledu načina za okončanje sukoba u Siriji pri čemu SAD traže da Asad ode i optužuju Rusiju da se vojno angažovala u borbi protiv Islamske države kako bi očuvala njegov režim. Moskva smatra da je okončanje sukoba u Siriji nemoguće bez učešća Asada.

 Američka administracija  kaže da nije nije zainteresovana za Putinov, još uvek neodređeni predlog za Srijiu - da Zapad odustane od insistiranja da Asad ode i da se sve strane udruže u borbi protiv Islamske države ali američki funkcioneri veruju da postoji osnova za saradnju ukoliko Putin bude hteo, piše "Vašington post."

Funkcioneri Obamine administracije kažu da je američki predsednik spreman da u ponedeljak potvrdi stav da Vašington ne teži uništavanju sirijske vojske a da je brza promena stanja na terenu, posebno jačanje Islamske države i sve veća humanitarna kriza znače da se interesi SAD i Rusije preklapaju.

U intervjuu televiziji CBS Putin je  rekao da je slanje ruskih aviona, helikoptera i oklopnih vozila u vazduhoplovnu bazu u Sirji usmereno na spasavanje Asada.

Najnovija izjava američkog ministra odbrane Eštona Kartera da bi Moskva i Vašington mogli naći način da sarađuju u rešavanju krize međutim ukazuje na izvesno omekšavanje stava  Vašsingtona o ulozi Asada u rešavanju krize

Ukoliko se Rusija bude borila protiv Islamske države istovremeno tražeći političko resenje a ne samo napaujući Asadove neprijatelje, SAD i Moskva mogu da nađu način da rade zajedno, naveo je on.

Tenzije u Sirji su još više zategle odnose između Rusije i Zapada koji su pali na najniži nivo od Hladnog rata zbog krize u Ukrajini, ali posle višemesečne razmene optužbi, poplava izbeglica na pragu Evrope i pretnja od Islamske države učinli su da okončanje ovakvog haosa postane hitno.

POVEZANE VESTI

Petak 25.09.2015. 22:27
Putine,kad prodje sastanak s nim dezinfikuj se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online