Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.06.2015.
08:30
N. Jokić - Vesti A

Ofanziva za alžirski gas

Evropska unija (EU) mora da traži gas i energente na sve strane kako bi smanjila zavisnost od Rusije, kao i da zaobiđe Iran. Evropska komisija priprema zato plan za 2016. godinu u kojem će Alžir imati svoje mesto i predstavljaće deo rešenja, kažu u Evropskoj komisiji (EK).

Reuters
Gasovod u Ukrajini: Kriza zavrće ventile, traže se alternative

Evropski komesar za energetiku Miguel Kanjete izjavio je zato da Alžir predstavlja "ogroman potencijal" i da je EU koncentrisala "svoje napore na Mediteran".

EK će organizovati trgovinski forum početkom iduće godine, na kome će analizirati "uzroke nedovoljnog investiranja u proizvodnju gasa iz izvora u Alžiru, kao i mogućnost da se krene sa eksploatacijom do sada nekorišćenih nalazišta".

Evropski izvori ocenjuju da investitori nisu stimulisani da ulažu u Alžir jer su "pravila o vlasništvu veoma stroga". Po tim pravilima strani investitori mogu jedino da postanu manjinski vlasnici u državnom alžirskom preduzeću Sonatrak, koje je vlasnik gasnih i naftnih izvora.

"Mi Evropljani ne investiramo dovoljno u Alžir čiji su gasovodi ponekad prazni, a ponekad uopšte i ne rade. Alžir bi mogao da postane novi i pouzdan izvor snabdevanja EU gasom", rekao je Kanjete novinarima, najavljujući novu energetsku politiku.

Amerika profitira

U slučaju da dospe u energetsku izolaciju zbog solidarnosti sa SAD, EU će biti primorana da kupuje veoma skupu robu od SAD i američkih saveznika. U jednoj varijanti to je tečni gas koji bi iz Katara i iz severne Afrike bio dopreman do platforme na ostrvu Krku. U drugoj, reč je takođe o preskupom, ali "politički podobnom" američkom gasu iz škriljaca - dobijenom izuzetno prljavom tehnologijom (tzv. fraking) koja uništava okolinu i zdravlje ljudi.

EU je pokrenula "diplomatsku ofanzivu" i sa Norveškom koja je u maju postala najveći snabdevač Zapadne Evrope energijom. Za oktobar se planira i intenziviranje dijaloga sa Turskom, a EK će iduće godine predstaviti paket zakonskih mera oko "energetske bezbednosti".

Uzrok naglom otkrivanju do sada neprimećenih potencijala Alžira je američki pritisak i hladnoratovsko rivalstvo između SAD i Rusije koje nikome neće dozvoliti da ostane "neutralan".

Najavljeno zaustavljanje dotoka ruskog gasa preko Ukrajine pretvorilo je pitanje energetskog snabdevanja EU u hitnu temu. U Briselu, na konferenciji za štampu pre nekoliko dana, niko nije mogao da odgovori na pitanje "čime će se Evropa grejati", ako okretanje leđa Rusiji i njenom gasu "nema alternativu". Azerbejdžanski gas nije dovoljan, a iranski nije politički podoban.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online