Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.06.2015.
09:43
Tanjug A

"Ne tražimo od Srbije energetsko distanciranje od Rusije"

Evropska unija ne traži od Srbije da se energetski distancira od Rusije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije i komesar za energetiku Maroš Šefčovič i dodao da bi se o "Turskom toku" moralo porazgovarati, jer o njemu se do sada zna samo sa pres-konferencija.

Tanjug
I Srbija da bude deo energetske unije: Maroš Šefčovič

Prioritet unije u regionu je gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije i spajanje sa gasnim terminalom u Hrvatskoj, kazao je on za RTS.

Šefčovič, koji je završio dvodnevnu posetu Beogradu, u razgovoru za RTS kaže da je za EU regionalni prioritet bugarsko-srpska gasna interkonekcija, a spremni su da iz svojih fondova podrže energetsku diverzifikaciju koju savetuju Srbiji.

Energetska unija

Na pitanje da li je projekat Energetske unije predstavljen nekome u Rusiji, odgovara potvrdno.

- I oni su veoma zainteresovani. Bio sam u Moskvi u januaru. Tada smo bili tek u pripremnoj fazi... Mi ih vidimo kao veoma važnog energetskog partnera i verujem da će to ostati i u budućnosti.

Što se ruskih planova tiče, Evropska unija želi da mesto isporuke gasa bude u Evropi, a ne na turskoj granici.

Na pitanje, da kada savetuje Srbiju da diverzifikuje svoje energetsko snabdevanje, da li zapravo poručuje da se distancira od Rusije, on kaže - definitivno ne.

- Ono što bismo želeli da postignemo je da svaka evropska zemlja ima veću energetsku bezbednost, a to znači pristup najmanje tri različita izvora gasa. Jer to s jedne strane povećava konkurenciju, što pozitivno utiče na cenu. A i energetska bezbednost je veća - rekao je Šefčovič

Odgovarajući na pitanje da li to znači da on nema ništa protiv da se "Turski tok" protegne do Srbije, on kaže:

- O "Turskom toku" bismo morali da porazgovaramo jer o njemu do sada znamo samo sa pres-konferencija. A nama je potrebno da znamo kakav će uticaj to imati na kompletnu energetsku bezbednost u Evropi i da li će se poštovati evropski zakoni. A naravno da to otvara i pitanje Ukrajine. Taj tok mora da se sačuva, tu imamo gasovode koji se koriste decenijama, čak i tokom hladnog rata. Tako da o "Turskom toku" treba da razgovaramo u konstruktivnoj atmosferi, da sagledamo komercijalnu stranu projekta i da vidimo kako će se uklopiti u strategiju energetske unije.

On je dodao da je EU u vrlo intenzivnoj komunikaciji sa ruskim partnerima, pogotovo o pitanju trilateralnih pregovora sa Ukrajinom i o takozvanom "zimskom paketu".

- Pokušavamo da se dogovorimo da kao i prošle zime gas teče kroz Ukrajinu i u Ukrajinu. Dakle, želimo da se to dobro iskustvo ponovi sledeće zime. U vrlo smo intenzivnim razgovorima, ali su oni koncentrisani na ova pitanja, tako da o drugim pitanjima tek treba da razgovaramo detaljnije - kaže Šefčovič.

Odgovarajući na pitanje kako će podržati energetsku diverzifikaciju Srbije, on kaže:

- Sa premijerom Vučićem i ministrom energetike Antićem razgovarali smo o bugarsko-srpskom gasnom interkonektoru. Mislimo da je to veoma važan deo naših planova. Nešto se može finansirati iz evropskog budžeta sa bugarske strane, iz Kohezija fonda za povezivanje evropskih kapaciteta, postoji mogućnost finansiranja iz IPA fondova za Srbiju. I kako sam ovde razumeo, trebalo bi uključiti Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za rekonstrukciju i razvoj kako bismo bili sigurni da je novca dovoljno za ovu bugarsko-srpsku interkonekciju - dodaje on.

Južni tok

Na pitanje da li je bio  iznenađen kada je Rusija odustala od "Južnog toka" on kaže: "A ko nije bio iznenađen?"

- Juče sam to čuo ovde od srpskih zvaničnika, ranije od predstavnika gasnih kompanija u Evropi, od predstavnika zemalja kroz koje je "Južni tok" trebalo da prođe. Mislim da smo svi za tu vest čuli na pres-konferenciji. Mislim da treba da se pomerimo od pres-konferencija ka uobičajenim pregovorima i da razjasnimo neke stvari. Recimo, za Evropsku uniju je važno da mesta za isporuku gasa budu u Evropi, a ne na turskoj granici. Primili smo to k znanju. Za neke države, poput Bugarske, to je bilo veliko iznenađenje. Stvorilo je mnoge brige oko energetske bezbednosti - dodao je Šefčovič. 

- Mi vidimo Srbiju i druge zemlje kandidate kao deo projekta Energetske unije. Srbija može da prisustvuje svim pripremama i sastancima o energetskoj bezbednosti u regionu. Radićemo vrlo blisko sa Srbijom na interkonekcijama. To je bila tema današnjeg razgovora. Govorili smo o stabilnom povezivanju Srbije sa LNG terminalom koji se gradi u Hrvatskoj, što bi otvorilo nove opcije - kaže Šefčovič.

POVEZANE VESTI

Petak 12.06.2015. 13:55
O turskom toku ne znaju ništa...? O južnom su znali sve, potpisali i zaboravili, a ovdje nam pričaš o sigurnom pristupu energenata u EU ! Bože, svaka budala dolazi u posjet ovom samozaljubljenom što se slatko smješka iza glavonje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online