Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.03.2015.
08:26
Tanjug, Srna A

Nastavljena pretraga terena: Avion je brzinom od 700 km/h udario u stenu

Operacija pretrage terena posle pada putničkog aviona "Džerman vingsa" dan ranije u južnim Francuskim alpima je nastavljena, javio je britanski BBC.

Reuters
Helikopteri nadleću široko područje gde je pao nemački avion

Više od 300 policajaca, 380 vatrogasaca i 30 pripadnica specijalne planinske policijske jedinice mobilisano je u akciji pretraživanja mesta pada aviona u planinskom području na jugu Francuske. Pet istražilaca provelo je noć na mestu pada aviona.

Reuters
Rasuti ostaci Erbasovog aviona

Po oblačnom vremenu i temperaturama nešto iznad nule, helikopteri nadleću široko područje sa rasutim ostacima Erbasovog aviona na letu iz Barselone za Dizeldorf, dodaje AP. Zvaničnici upozoravaju da bi operacija mogla da potraje danima u udaljenoj planinskoj provaliji između Dinja i Barseloneta.

12:41 - Specijalni, psihijatrijski štabovi: O članovima porodica poginulih, daleko od očiju kamera, brinu se specijalni štabovi sa psiholozima, a i crkve su otvorile svoja vrata za sve one kojima je pomoć potrebna.

12:33 - Tehnički podaci leta: Spuštanje, odnosno, iznenadni let na dole sa visine od 12.000 metara trajao osam minuta. Avion je, brzinom od 700 kilometara na sat udario u stenu, prenose mediji.

12:10 - Polaganje cveća i paljenje sveća: Na aerodromu u Diseldorfu i u Kelnu, gde je sedište kompanije, brojni građani i potinici položili su cveće i upalili sveće.
12:00 - Mediji postavljaju pitanje o štednji i sigurnosti leta: Odgovor eksperata je uvek isti - na sigurnosti i bezbednsoti se ne štedi. Ekspert za pitanje leta Hajnrih Grosbongart ukazao je na to da se o uzrocima ništa ne zna i naglasio da to, što je "Džermanvings" jeftina kompanija ništa ne znači u konkretnoj situaciji, jer "jeftino, ni u kom slučaju ne znači nesigurno"
11:50 - Kompletan spisak žrtava još nije zvanično saopšten: Zna se samo da je u avionu bilo 144 putnika.

09:48 - Tuga u Nemačkoj: Zastave su u Nemačkoj spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 osoba.

09:42 - Poginulo 16 đaka i dva profesora: U padu aviona Erbas A 320 nemačke kompanije Džerman vings poginulo je 16 učenika i dva profesora gimnazije "Jozef Kenig" iz Halterna .
09:05 - Zastave EU na pola koplja: Zastave Evropske unije ispred evropskih institucija u Briselu spuštene se na pola koplja u znak žalosti. Zastave će biti spuštene i u svim diplomatskim predstavništvima EU u svetu, najavljeno je iz Evropske komisije.
08:40 - Razne opcije: Sve opcije moraju se uzeti u obzir da bi se objasnio pad nemačkog putničkog aviona na francuskim Alpima, ali teroristički napad nije najverovatniji scenario, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Oštećena, ali upotrebljiva crna kutija

Crna kutija je nađena na mestu nesreće koja će otkriti šta se dešavalo u avionu posle gubitka radio-kontakta sa kontrolnom leta Francuske. AFP navodi da je pronađena oštećena crna kutija koja snima razgovor u kopitu i da je ona poslata u Pariz. Nadležni ističu da je aparat oštećen, ali da se iz njega mogu izvući informacije.

Uzroci nesreće bi mogli biti poznati tek kada se analizira "crna kutija", ispita olupina aviona i dešifruju glasovi iz kabine, navode nemački mediji i prenose izvode iz razgovora pilota na internetu, da je do nesreće možda doveo gubitak pritiska u kabini, zbog čega je posada izgubila svest.

Uređaj za snimanje parametara leta još nije pronađen.

- Piloti nisu poslali znak za uzbunu i kontrola leta je u jednom trenutku izgubila i radarski i radio kontakt, saopštile su francuske vlasti nadležne za civilni saobraćaj.

Lideri Nemačke, Francuske i Španije posetiće danas mesto nesreće, najavio je BBC.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online