Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 04.05.2014.
12:28
b92.net, Radio Slobodna Evropa A

File: Nismo ozbiljno shvatili Putina

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio da je EU doprinela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila da shvati Putinove izjave o raspadu SSSR-a.

Putina najpre nismo oybiljno shvatili, a sad više ništa nije smešno: Štefan File
 

"Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je pre nekoliko godina rekao sam predsednik Putin. Ustvrdio je da je raspad SSSR-a bila najveća katastrofa 20. stoleća," kazao je File u intervjuu u sedištu Radija Slobodna Evropa u Pragu.

"Na samitu NATO-Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina "veštačka država", dodao je File. "Pola nas se nasmejalo, pola nas nije razumelo. Ali, sada shvatamo i više nam nije do smeha“.

File, čija je domovina Češka Republika ove nedlje obeležila 10. godišnjicu ulaska u Evropsku uniju, kazao je da Brisel nije uspeo da uveri Rusiju da na evropske relacije gleda kao na odnose u kojia obe strane pobeđuju, a ne u kojoj jedna strana gubi.

Međunarodna zajednica potcenila Rusiju

Štefan File u ponedeljak dolazi u posetu Beogradu. Predviđeno je da se sastane sa predsednikom Nikolićem, premijerom Vučićem, i ministrima Dačićem, Selakovićem, Stefanovićem i Jadrankom Joksimović. Takođe će razgovarati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i šefovima poslaničkih grupa.

On je takođe izrazio zabrinutost jer Moskva više ne vodi račina o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji jamči Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomesečni Ženevski sporazum koji je trebalo da spreči eskalaciju daljih sukoba u Ukrajini.

"Ranije smo imali bipolarni svet i Gvozdenu zavesu," rekao je on . "Sada imamo multipolarni svet u kojem je prema Putinovim idejama, glavno pravilo – da nema pravila. To je strašno."

File, čiji petogodišnji mandat ističe u oktobru, izjavio je kako se još uvek nada da će EU uveriti Rusiju da rešenje treba naći za pregovaračkim stolom, jer Evropa nije mesto gde se treba boriti za moć.

Ali prvo, priznao je, 28 zemalja članica EU moraju po strani ostaviti svoje unutrašnje razlike i pronaći zajednički način konstruktivnog angažmana s Rusijom.

"Ako mi nismo odlučno i čvrsto jedinstveni, posledice po naše vlastite zemlje su jasne," rekao je File. "Da li je u interesu Putina da ima snažnu Evropsku uniju koja ima zajednički stav ? Naravno da nije."

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.05.2014. 12:31
Alooooooo zapadna fukaru.....prvo palis i zavadjujes........placas pobune.......hocemo pravdu, volimo da vidimo kako brisel visi na banderi......to je pravda......to je vasa sudbina...
Nedelja 04.05.2014. 15:20
"...bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina "veštačka država", dodao je File. "Pola nas se nasmejalo, pola nas nije razumelo...." Svi vi gamadi evropska odlično razumijete kad vam američki mentori naređuju šta i kako da radite, da im odrađujete najprljavije poslove na Balkanu i sada u Ukrajini !!! Jednako ste se ponašali i kada je krvarila i kada se razarala Jugoslavija i zbog toga se molim i želim da vidim što prije i vaš Brisel da gori kao ovih dana Odesa, Slavjansk, Kramatorsk....!!!
Nedelja 04.05.2014. 14:51
Naspram vas šarlatana Putin je gromada umna i državnička. Zato je odnos snaga takav da se vi samo cerite i zbijate šale na nešto što ne razumjete,jer vam je koeficijent inteligencije na nivou baštanskog puža.Ipak je Putin sve svojim radom izgradio u životu.A ko si ti bio nekad File,ko tzv."baronesa" Ešton,ko nekim čudom izabran predsjednik EU gospodin Rompej,ko Barozo... Ko ste vi svi i ko vas je birao da predstavljate nekoga i nešto?! Gdje ste prije bili? Odakle dolazite? Putin je bio KGB,a vi ste svi ostali bili konobari ili tako nešto ko je preko homoseksualnih i drugih veza dobio titulu "visokog predstavnika EU",a u stvari bolje bi bilo reći Visoki Predstavnici Lutkica na Konac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online