Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
12:41
Vestionline, Tanjug A

"Putin ne mari za Srbiju, želi da preko nje uništi Evropu!"

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

Epa/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
Da li je Vladimir Putin zaista istinski prijatelj Srbije?

On je naveo i da ruski predsednik Vladimir Putin "ne mari za Srbiju", već da našu zemlju koristi kao "još jedan instrument za uništenje Evrope". 

- Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu - rekao je Aleksandrovič u danas objavljenom intervjuu za BIRN, u kojem je izneo kako Kijev vidi politiku Rusije, ali i primedbe na račun Srbije, njenih zvaničnika i građana. 

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija "koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom". 

Putin "ne mari za Srbiju", već Srbiju samo koristi kao "još jedan instrument za uništenje Evrope", kaže Aleksandrovič i pita: 

- Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla - izjavio je ukrajinski ambasador. 

On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da "ne sedi na dve stolice". 

Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje. 

- Kada imate srpske političe koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na "mudroj i snažnoj politici", kada imate srpske najamnike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine - sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini - kaže ukrajinski ambasador. 

Ponovio je da Srbija "ne čini ništa kako bi sprečila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini", gde je trenutno oko 300 Srba, mada je donela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima. 

- Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima - istakao je Aleksandrovič. 

U tom kontekstu, on napominje da ukrajinski parlamentarci ne putuju na Kosovo. 

- Mi igramo fudbalske ili košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnim terenima, jer ne priznajemo kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe - ističe Aleksandrovič.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online