Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.09.2013.
02:22
Vesti A

Razbojnički pir u džungli na stazi Blek Ket

Grupa australijskih turista "trekera" ili zaljubljenika u istraživanje netaknutih delova prirode, do kraja života će pamtiti nedavni boravak u džungli Papua Nove Gvineje (PNG). Tamo ih nije čekao nestvarni svet egzotične netaknute prirode, već zverski napadači koji su ih opljačkali, povredili i na smrt iskasapili njihove lokalne vodiče.

Foto: Ilustracija

Turisti, među kojima je bilo petoro iz Viktorije i jedan s Novog Zelanda, s prekinute avanture i s vidnim telesnim povredama doputovali u petak u Kerns, u Kvinslendu.
U zemlju koja se još uvek smatra najmanje kulturološki i geografski istraženim delom sveta krenuli su da obiđu za turiste još nepoznatu Blek Ket stazu, u izolovanoj provinciji Morobi na PNG. Njihov put kroz šumom obrastao predeo, i za ljude još

Spas na putu za razbojnicima

 

Nakon što su ih razbojnici ostavili povređene i bez lokalnih vodiča, vođa grupe Kristi King odlučila je da pokuša da nastavi da hoda i potraži pomoć u mestu Vau. To je značilo da moraju da pođu istim pravcem, kojim su se prethodno uputili njihovi napadači. I po priznanju lokalnih zvaničnika bio je to izuzetno opasan i suludi rizik.
Iscrpljeni i nemoćni, strahujući za ličnu bezbednost i razmišljajući šta se ranije dogodilo njihovim vodičima, hodali su mračnim i nepristupačnim terenom. Ispred sebe nailazili su na tragove njihovih napadača, a u vazduhu se osećao i miris marihuane koju su razbojnici pušili.
Supruga Pitera Stivensa, gospođa Di Šefrin bila je presrećna što se njen muž vratio živ sa stravičnog putovanja. Prošle godine obišao je Kokadu (oblast PNG) što je bio njegov veliki cilj. Okupio je grupu iz Melbruna, bio je obučen za ovaj put, kaže Di Šefrin, uz tvrdnju da njen muž pokušava da prikaže povrede manjim nego što zaista jesu.

neistražene predele, krvavo je prekinula šestočlana grupa razbojnika, koji su bili naoružani vatrenim oružjem i mačetama. Dvojicu njihovih lokalnih vodiča razbojnici su svirepo, na smrt iskasapili.


Povređeni australijski turisti su avionom prevezeni iz izolovane i planinske oblasti od Vaua do glavnog grada Port Morezbija, odakle su avionom nastavili put do Australije. Srećom, za razliku od svojih vodiča, tokom polučasovnog napada, turisti su prošli s telesnim povredama, ali uz užasan strah za ličnu bezbednost. U Australiju su stigli sa ubodima zadobijenih od noževa, posekotinama i ožiljcima od sečiva, ali i velikim brojem modrica po telu. Posle dramatičnog napada, turisti su bili prepušteni sebi u prašumi i morali su iscrpljeni da pešače pet i po sati po Blek Ket stazi dok nisu naišli na pomoć.


- Mislio sam da će me ubiti - rekao je po povratku u Australiju turista Zoltan Makleri iz Melburna. Ležao je u šatoru u tek postavljenom kampu, kad je razbojnik s velikim nožem pocepao deo šatorskog krila i ušao. U pokušaju da zaštiti lice od sečiva, Zoltan je zadobio duboku posekotinu na ruci. Bilo je užasno i osećao sam se strašno - ispričao je Zoltan Makleri u Kernsu.


Piter Stivens (62) iz Vorandite, koji je organizovao putovanje grupe turista iz Viktorije, među kojima su bili i Rod Klark, Glen Rejz i Džon Hil, uboden je u nogu šiljatim štapom za hodanje.


- Odmah pošto su uleteli u kamp, počeli su da nas udaraju i seku. Bez ikakvog razloga, odmah su svirepo ubili jednog čoveka - rekao je Piter Stivens.


Ostatak grupe bio je primoran da leži nepomično na zemlji, dok su napadači preturali po njihovim stvarima, oduzimali im pasoše i druge vredne predmete.


- Onda su nam prislanjali oštrice noževe i snažno nas udarali tupom stranom. Niste mogli da znate kojom stranom noža će sledeći put da zamahnu, da li tupom ili oštrom - rekao je Piter Stivens. Bilo je ljudi koji su tada i ozbiljno posečeni, dodao je sagovornik "Herald sana".

Hrabra medicinska sestra

 

Posebnu hrabrost tokom napada pokazala je i jedina žena u grupi, vodič Kristi King. Kad je banda tražila da razgovaraju sa vođom, ona je hrabro ustala, kaže Piter Stivens. Medicinska sestra Kristi King, rodom iz Batharsta, živi na PNG sa suprugom Danijelom i dvoje dece. Kao iskusni vodič trekera, ona je PNG obišla nekoliko puta, a smatra da prolazak stazom Bek Ket za turiste predstavlja pravi spektakl.


Piter Stivens uveren je da su dvojica napadača bili pod dejstvom narkotika. - Oni su napravili najveću štetu, dodao je.


Sem Bazil, lokalni političar s PNG, tvrdi da su trojica napadača bili lokalni razbojnici, a da su trojica drugih pobegla iz policijskog pritvora.

Akcija maskiranih na kamp

 

Nik Benet iz Mekeja u Kvinslendu pripremao se godinu dana za put na PNG, gde su ga napadači kundakom puške udarili u glavu.


- Tek smo postavili kamp, počela je kiša da pada pa su neki od nas ušli u svoje šatore - rekao je za TV Devet. - Onda se čula velika buka, vika, pomislio sam da su momci iz grupe pronašli kengura ili neku drugu šumsku životinju. Hteo sam da vidim šta se događa, provirio sam glavom kroz šator i osetio snažan udarac u glavu. Krv je počela da mi lije niz glavu, video sam maskirane muškarce, jedan je stajao pored mene. Tek sam tada shvatio šta se događa - rekao je Nik Benet.


- Prvo sam pomislio da ispituje naše vodiče, pitao sam se šta im to rade, da bih onda shvatio da ih zapravo kasape noževima. Iskreno da kažem, imali smo sreće da preživimo ovo - priznao je Nik Benet.


Bez ozbira na mnogobrojne teške i izazovne trekere maršrute kojih ima mnogo na PNG, stazu Blek Ket je prošao samo mali broj turista zbog čega je sve popularnija među Australijancima. Ta staza je inače bila ratno poprište australijske i američke vojske protiv Japanaca 1943. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online