Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.02.2013.
06:15
RTS A

Turska okreće leđa Briselu

Premijer Redžep Tajip Erdogan najavljuje da će Turska "reći Evropskoj uniji doviđenja".

I Turska odustaje od Evropske unije: Premijer Redžep Tajip Erdogan
 

Dok vlade strahuju da će ako podrže Ankaru morati da se suoče sa nezadovoljstvom svojih birača, dotle austrijski dnevnik "Die Presse" ukazuje na ekonomsku i geopolitičku korist koju bi donela maloazijska stolica u Briselu.

Početkom šezdesetih godina prošlog veka, Turska je izrazila želju da postane članica Evropske unije, da bi se danas, pola veka kasnije, i dalje nalazila na istom odstojanju od evropskog kluba. Čini se da je Ankara frustrirana, a austrijski mediji komentarišu izjavu turskog premijera Erdogana "Reći ćemo Evropskoj uniji doviđenja!".
 

Austrijski konzervativni list "Die Presse" čitav je slučaj pretvorio u moralni test austrijske dnevne politike i lokalne javnosti, pri čemu posebno ova druga nervozno reaguje na svako spominjanje "Turska u EU".

Službeno 2007. godine započeti pregovori između Evropske unije i Turske stavljeni su prošle godine na led zbog Nikozije. Turska ne priznaje Kipar kao članicu Unije, što znači da teoretski ne priznaje ni čitav korpus Evropskog prava, takozvani acquis communautaire, što opet znači da ne može u Evropsku uniju.

U stvarnosti je dobar deo evropskih vlada, a austrijska među prvima, sasvim srećan takvim razvojem situacije, jer bi u slučaju turske kooperacije po pitanju Kipra morale da uđu u obračun sa vlasititm biračkim telima - a tu bitku ne mogu dobiti, komentarišu austrijski mediji.

Koliko je Erdoganova izjava "ako nas neće, onda ćemo reći EU doviđenja" pretnja, a koliko racionalna najava nove strateške orijentacije Turske prema Šangajskoj grupi, pitaju se austrijske novine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 08:20
Можда ће Европи рећи довиђења, али ће Балкану рећи добро јутро.
Ponedeljak 04.02.2013. 10:03
Bravo turci! eh das u nasi politicari toliko pametni.
Ponedeljak 04.02.2013. 11:59
Nista mi uopste ovde vise nije jasno.Turska ima godinama probleme sa Kurdima i sa takvim problemima je bila na pragu EZ.Sada vise nezeli ili vidi da nemoze uci u EZ?Kurdi kontrolisu po Evropi Turke tako da Turci i nezele sa njima da zive ako su u blizini.Sad kako Evropa razmislja o zajednickom zivotu Turaka i Kurda u EZ kad oni nezele zajednicki zivot niti u Turskoj niti u Kurdistanu...a mi cemo lako sa Albancima u Evropi.Poklonicemo im jos koji deo Srbije i ostavice nas na miru...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online