Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2016.
03:05
S. J. - Vesti A

Erdoganu Putin bliži od Brisela: EU nas zamajava pola veka

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na "sva zvona" razglasio svoju posetu Rusiji, tokom koje će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Erdogan putuje (utorak) u Moskvu, a očekuje da će razgovori sa Putinom otvoriti novu stranicu u odnosima dve zemlje.

Tanjug/AP
Novo zbližavanje: Erdogan i Putin srdačno, na lanjskom samitu u Antaliji

Uoči puta je izjavio da Evropska unija zamajava Tursku već 53 godine.

- Ovo će biti istorijska poseta, novi početak. Verujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno - rekao je Erdogan u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS uoči posete.

Umrećemo, ako ti narediš!

Više od milion ljudi okupilo se u nedelju uveče na mitingu koji je u Istanbulu sazvao Erdogan u znak protesta protiv neuspelog puča. "Erdogane, naredi nam da umremo, i umrećemo!" Ovim skupom su okončane tronedeljne demonstracije protiv puča, a bio je i dokaz snage šefa države.

Neispunjena obećanja

On je rekao da EU izbegava da ispuni obećanje i "zamajava Tursku već 53 godine''. Nastojanje Turske da uđe u EU traje od 1963. godine kad je postala pridruženi član Evropske ekonomske zajednice (EEZ), preteče današnje Unije. Zahtev za članstvo u tadašnju EEZ je podnela u aprilu 1987. godine.

Analitičari podsećaju da je u poslednje vreme Brisel na Ankaru gledao sa sve više pozitivnih osećanja, naročito u jeku izbegličke krize kada je bilo neophodno ostvariti dobru koordinaciju i bar regulisati način na koji izbeglice iz Sirije i Iraka pristižu na stari kontinent.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je zagovornik teze da sa Turskom treba ostvariti bolju saradnju, određeni dogovori su postignuti, uključen je bio i novac, kao i "zeleno svetlo" za nastavak evropskog puta Turske.

Izvinjenje Putinu

Drastičan zaokret se dogodio kad je Erdogan uputio izvinjenje Putinu zbog obaranja ruskog aviona, iz Moskve je to prihvaćeno sa zadovoljstvom, a posle neuspelog puča bilo je izvesno da će Erdogan odlučnije izabrati stranu.

Kako iz Brisela nisu stizale poruke podrške ili je to činjeno uz određenu zadršku i bez stoprocentne privrženosti "važnom partneru", Erdogan se odlučio da promeni stranu, a njegovoj odluci je verovatno kumovao i haos koji je nastao u vazdušnoj bazi Indžirlik u Turskoj, koju koriste NATO i snage SAD, a odakle je navodno i krenula ideja o puču, tvrde analitičari.

U intervjuu sa zamenikom generalnog direktora TASS-a Mihailom Gusmanom, Erdogan je rekao ono što u Vašingtonu ne vole - da je učešće Rusije od vitalnog značaja za nalaženje rešenja u Siriji.

Ukinite vize, pa readmisija

Sporazum koji je Turska potpisala sa EU o prihvatanju migranata "neće biti moguć" ukoliko EU ne ispuni dato obećanje o viznoj liberalizaciji za turske građane, izjavio je Erdogan francuskom "Mondu" i dodao da EU nema iskren odnos sa Turskom jer je bezvizni režim za Turke trebalo da se primenjuje od 1. juna.
- Ukoliko naši zahtevi nisu zadovoljeni, ni readmisija migranata nije moguća - rekao je Erdogan.

 

 

 


 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online