Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.12.2012.
13:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Depeše koje su uzdrmale svet (3): Betmen i Robin u Kremlju

Posle sati i sati konsultacija i analiza timova od više stotina ljudi, "Gardijan", "Njujork tajms" i "Špigl" su istovremeno, kao po komandi, počeli s objavljivanjem četvrt miliona diplomatskih depeša iz više od 1.700 američkih civilnih i vojnih misija širom planete.

Izvinjenje zbog skandala: Klintonova i Obama
 

Svet je bio šokiran i bez sumnje Vikiliks je izazvao medijsko-diplomatski zemljotres ogromnih razmera. Iz izveštaja, saznanja, analiza i naređenja američkih diplomata se moglo videti šta su interesi velike sile, kako ih ostvaruje, kako vidi prijatelje i saveznike, a kako rivale, te kojim se sve sredstvima služe da bi ih ostvarili.

Jedna od prvih depeša koje je Vikiliks objavio bila je ona koja se tiče pitanja ko zaista vlada Rusijom, Putin ili Medvedev? U diplomatskim dokumentima, tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev, naslednik Vladimira Putina, često je portretisan kao marioneta u Putinovim rukama, a jedan od dokumenata ambasade u Moskvi iz 2008. opisuje Medvedeva u ulozi "Robina koji prati moćnog Betmena".


Opisi političara

Ljubitelj žena i solarijuma: Silvio Berluskoni

Za italijanskog premijera Berluskonija Amerikanci tvrde da je majstor žurki, ali i "Putinov glas u Evropi". Elizabet Dibl, zadužena za američke spoljne poslove u Rimu, opisala je Berluskonija kao ljubitelja solarijuma i lepih žena, da je "slab i neefikasan u ulozi modernog evropskog vođe". Drugi izveštaj govori o njemu kao o "fizički i psihički slaboj osobi", kojoj "redovni kasnonoćni izlasci i ljubav prema žurkama ne ostavljaju dovoljno vremena za san".


Sad već bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi je prema depešama američkih ambasadora "autoritativan, ali u stvari slabić". Pokojni severnokorejski šef Kim Džong Il je prošao s opisom 'klonuli stari momak", koji je doživeo "fizičku i psihološku traumu".


Izraelski premijer Netanjahu, ako je suditi po oceni diplomata SAD, nikad ne "izvršava svoja obećanja', a sličan je i avganistanski predsednik Hamid Karzai koji je "ekstremno slaba osoba koja nikako ne sluša činjenice, već ga se lako može zavarati, pa i najbizarnijom pričom o navodnoj zaveri protiv njega". Karzai jeste američki politički proizvod, ali ga depeše iz Kabula ipak opisuju kao čoveka koji je "čas na, a čas bez lekova za psihološko uravnotežavanje, te je otud vrlo nepredvidiv".

Alfa mužjak

"Alfa mužjak" sa "neodlučnim": Putin i Medvedev

Poverljiva dokumenta koja je objavio Vikiliks, naterala su ruskog premijera da se oglasi i demantuje optužbe američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da "Rusijom vlada oligarhija koju vode tajne službe".


Prema tim dokumentima Stejt departmenta, Gejts je navodno rekao da je ruska demokratija nestala i da vladu predstavlja oligarhija koju vode tajne službe. U nekim američkim diplomatskim porukama za Putina je rečeno da je "alfa mužjak", dok je za Medvedeva rečeno da je neodlučan.


Ondašnji jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh ocenjen je kao "dosadan i nestrpljiv", zimbabveanski predsednik Robert Mugabe kao "ludi starac", a Gadafi kao "čudan".
Kod vođe Libije uočeno je i da nikome iz svoje okoline zapravo ne veruje, te su mu telohranitelji egzotične Kubanke, a ne odvaja se od ukrajinske medicinske sestre za koju se veruje da mu je više nego negovateljica.


Premda najveći deo diplomatskih depeši čine ozbiljne informacije, ove naizgled trivijalnosti o karakterima osoba i odnosima među ljudima nisu nevažne. Naime, to da li je neko kokainski ovisnik, alkoholičar ili nervno labilan, lažljiv ili korumpiran, i te kako može uticati ne samo na odluke te osobe, nego je bitan pokazatelj i toga kako se prema toj osobi treba ponašati, koliko je pouzdano s takvom osobom sarađivati i slično. Baš zbog toga je svaka impresija važna.

Procurila istina o Avganistanu: Naslovne strane novina o Vikiliksovim otkrićima
 


U tom svetlu treba gledati na izveštaje o prijateljima, recimo saudijskom kralju Abdulahu za kojeg se kaže da iako već duboko u devetoj deceniji života, ne vadi cigaretu iz usta, svakodnevno prima koktel injekcije hormona i pije vijagru u ogromnim količinama.


Američki državni sekretar Hilari Klinton je praktično od dana izbijanja skandala poslala poruku da to neće naškoditi samo američkim interesima, već da će bitno poremetiti odnose u svetu, mada u to niko zapravo nije poverovao. Klintonova je istovremeno krenula na turneju po svetu, ponavljajući u manje ili više diplomatskoj formi duboko izvinjenje SAD zemljama i državnicima koji su se našli prozvanim.


"Ne brinite, gospođo Klinton. Ne ljutimo se mi zbog svega što ste rekli o nama. Ih, kad biste samo videli šta mi sve govorimo o vama...", našalio se bugarski šef diplomatije Nikolaj Mladenov.


Kriza poverenja

Međutim, depeše su razotkrile i nekoliko vrlo opasnih stvari, nešto što prevazilazi Bečku konvenciju o dopuštenom ponašanju diplomata. Naime, upravo je Klintonova naložila američkim diplomatama u Ujedinjenim nacijama da krenu s prikupljanjem biometrijskih podataka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, kao i svih ambasadora iz reda stalnih članica Saveta bezbednosti. Da li to znači da su američke diplomate zloupotrebljene za špijunske poslove?


"Ne. To ne znači. Činjenica da su dobili takvo naređenje od Stejt departmenta ne znači da su se tim spolom i bavili", vajkao se Pi Džej Krauli, portparol američke diplomatske mašine.


"Bili smo suočeni sa strašnom krizom poverenja i to će trajati još dugo. Događalo mi se da sedim u sobi s nekim ministrom ili državnikom, a on govori samo u praznim diplomatskim frazama, sve dok je zapisničar u prostoriji. Iskren razgovor sam imao tek kad bismo ostali sasvim sami, u privatnom razgovoru", kaže bivši američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Šifra sa salvete

Trojica ljudi sedeli su za stolom bašte Hotela Leopold Palas Luksemburg u Briselu toplog i prijatnog 21. juna 2010. Pili su kafu lančano i satima raspravljali šta i kako da urade. Tek predveče su napravili pauzu da pojedu malo paste, i čim su završili Džulijan Asanž je usne obrisao salvetom, izvadio na sto svoj mali laptop i počeo nešto da tipka.
"Zatim je ponovo uzeo salvetu u ruke, obrisao lice i rekao - OK, evo, imate!", priseća se "Gardijanov" urednik za Evropu Jan Tejlor.
"Šta imamo?"
"Imate sve. Ceo fajl. A lozinka vam je ova salveta", rekao je Asanž.
Svi za stolom su bili šokirani. Tek tako.
Asanž je iskoristio odštampani brend Hotela Leopold na prljavoj salveti i samo je rukom dopisao "bez razmaka".


Imali su Amerikanci mnogo razloga za zabrinutost zbog objavljivanja depeša. Na primer, američki vojni ataše iz Kabula je poslao Vašingtonu informaciju da su "Britanci potpuno zabrljali u provinciji Helmand, da nisu vični savremenom ratovanju". Ovakva konstatacija umalo je koštala Amerikance ključnog i zapravo jedinog pravog vojnog saveznika u ratu u Avganistanu.


Najveći svetski teroristi u Gvantanamu rekli su da je Al Kaida planirala zastrašujuće napade protiv Zapada i da će, ukoliko se Bin Ladenu nešto dogodi, Evropa biti pretvorena u "nuklearni pakao", navodi se u dokumentima Vikiliksa.


Kalid Šeik Mohamed, najviši pripadnik Al Kaide u Gvantanamu i organizator napada na SAD 11. septembra 2000. godine, rekao je ispitivačima da će Al Kaida izazvati "nuklearni pakao" u Evropi ako Osama bin Laden bude uhvaćen ili ubijen, navodi se u dokumentima.


Dokumenta, međutim, pokazuju i šokantnu, "ljudsku" cenu informacija jer su, prema tim navodima, u Gvantanamu bile pritvorene desetine nevinih ljudi, a da su brojni vojnici nižeg ranga bili godinama zatvoreni i mučeni pre nego što je zaključeno da se od njih ne mogu dobiti bitne informacije.

Sutra: Depeše koje su uzdrmale svet (4): Tadić će uhapsiti Mladića

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online