Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.07.2018.
23:36
Vestionline A

Mediji u SAD u strahu: Da li će Putin nadmudriti Trampa?

Tek što su objavljeni datum i mesto održavanja samita Donalda Trampa i Vladimira Putina, štampa u SAD strahuje da će njihov predsednik biti nadmudren.

EPA/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kreml
Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Stručnjaci za spoljnu politiku, uključujući neke iz Trampove administracije, uzmenireni su da bi na tom susretu, predviđenom za 16. jul u Helsinkiju Tramp mogao da Putinu načini ustupke, za koje, zauzvrat, neće dobiti mnogo.

"Njujork tajms" podseća da je Tramp samo u proteklih nekoliko nedelja zatražio da se Rusija ponovo pridruži "Grupi 7" industrijskih država, da se iz njegove izjave da na Krimu svi govore ruski moglo zaključiti da pruža legitimitet aneksiji tog poluostrva, kao i da nastavlja da osporava tvrdnje da se Moskva mešala u američke izbore 2016.

Tramp veruje, piše list, da sagovornika može pridobiti vrstom lične diplomatije. koja "zaobilazi" na papiru napisane podsetnike, već se umesto toga zasniva na kombinaciji laskanja, nagovaranja i improvizacije.

Majkl Mekfaul, bivši američki ambašador u Moskvi smatra da će Putin biti izuzetan na sastancima "jedan na jedan", pošto je dobro obavešten o američkoj spoljnoj politici i rešen da to znanje upotrebi.

"Njuzvik" piše da Putin, "grub i šarmantan, hvalisav i laskav, okretan i odlučan", ima daleko više iskustva i veštine da sa samita u Helsinkiju ode kao jači.

"On je majstor za detalje… i veoma dobar u procenjivanju sagovornika", kaže bivši pomoćnik državnog sekratara Danijel Frid.

Stručnjaci kažu da Putin već ima jasnu ideju o tome šta želi da dobije od Trampa i SAD, navodi list.

"Putin želi da se vrati u uzak krug glavnih svetskih lidera, on želi da sa Trampom i Si Đinpingom bude trojka, koja, ne samo da ima nuklearno oružje, već vodi svet", kaže Arijel Koen, iz Atlantskog saveta i dodaje:

"On želi ukidanje sankcija, on želi priznanje Krima kao dela Rusije, on želi rešenje za Ukrajinu, i želi da Tramp pristane da Bašar al Asad ostane na vlasti u Siriji".

"Njuzvik", međutim, konstatuje da moć Kongesa da oblikuje američku spoljnu politiku i organiči Trampa znači takođe i da su ograničene ruske opcije sa predsednikom SAD, bez obzira kako dobar pregovarač Putin bio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online