Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2012.
01:50
K. Marković - Vesti A

Za smrt deteta 11.000 dolara

Vlasnik krvoločnog neregistrovanog pitbul mastifa, koji je u stravičnom napadu prošle godine na smrt izujedao devojčicu u melburnskom Sent Albansu osuđen je novčanom kaznom od 11.000 dolara.

Žrtva tragedije: Ajen
 

Kazna kojom je ranije ove nedelje kažnjen 58-godišnji Lazor Josefski iz Melburna, po mnogima je preblaga za svirepu smrt nedužnog deteta koje je potreslo čitavu naciju. Međutim, tek posle tragedije, nadležni su odlučili da promene Zakon o držanju domaćih životinja, kojim su sada predviđene oštije kazne za nesavesne vlasnike opasnih domaćih životinja.


Sudija prekršajnog suda Martin Grinberg smatrao je da je vlasnik psa Lazor Josefski i sam bio emotivno pogođen tragedijom koja se dogodila četvorogodišnjoj Ajen Čol i posledicama koje je njena smrt ostavila na njenu porodicu. Sudija je smatrao da nema kazne koju bi mogao da izrekne, a koja bi pomogla porodici neutešne devojčice da preboli njenu smrt. Izrečena kazna, istakao je sudija, bila je jedina sankcija koju je zakon predvideo za ovo krivično delo.

Lazor Josefski
 


 

Živeli kod rođaka

Otac devojčice Mavine Čol Monjang u trenutku tragedije bio je u Južnom Sudanu, gde je saznao da je izgubio dete. Na sudu je rekao da nikada ranije nije čuo da je nekog na smrt izuzjedao pas.
Ajenina porodica doselila se u Australiju iz Sudana 2004. Privremeno su živeli u kući sa svojim rođacima jer im je samo nekoliko nedelja pre tragedije izgorela kuća.

U sudnici Prekršajnog suda u melburnskom Sanšajnu majka žrtve Žaklin Ankato i članovi njene šire porodice gotovo da su skamenjeni slušali presudu vlasniku psa koji je zauvek izmenio njihove živote. U vreme kada se dogodio napad zakonom je bila predviđena maksimalna novčana kazna od 5.600 dolara. Tragedija je probudila nadležne koji su nakon smrti Ajen predložili reforme, pa je sada za slično krivično delo predviđena kazna zatvorom do šest meseci, a novčana kazna je utrostručena.


Advokat koji je pred sudom zastupao porodicu Ajen Čol, posle izrečene presude, poručio je da se porodica nada da smrt nedužnog deteta neće biti uzaludna. On je rekao kako je šokantna smrt četvorogodišnjakinje bila poslednji poziv za buđenje javnosti kako se više ne bi zatvarale oči od opasnosti koje donosi čuvanje opasnih pasa.


Porodica Ajen Čol prihvatila je odluku suda kojom je njihov komšija Josefski kažnjen, ali je istovremeno istakla kako je bilo potrebno da se u društvu uradi mnogo više kako bi se sprečila tragedija i napad u kojem su ostali bez voljene devojčice i teške telesne povrede koje je pas naneo ostalim članovima porodice.


Familija je prihvatila izvinjenje Josefskom, ali su posredstvom svog advokata u sudu preneli razočaranje što on psa nije registrovao kod nadležnih komunalnih službi.
 

Kazna do 10 godina robije

Zakon o držanju domaćih životinja u Viktoriji, koji je izmenjen posle smrti Ajen, sada predviđa da vlasnici opasnih životinja mogu da budu kažnjeni i do 10 godina zatvora.

- Oni veruju da je razlog da se pas ne registruje to što je i njegov vlasnik znao da ima opasnu životinju - rekao je advokat. - Iako primaju izvinjenje smatraju da je potrebno da se uradi mnogo više kako se ne bi ponovila slična tragedija - dodao je pravni zastupnik porodice.


U pismu porodice koje je pročitano pred sudom, gospođa Ankato je govorila o teškim posledicama koju je na porodicu ostavila tragična smrt Ajen. Majka je poručila kako i danas ima noćne more jer joj se u san vraćaju scene napada, kada je krvoločni pas iz njenog naručja istrgao dete i nije ispuštao iz svoje čeljušti iako su članovi porodice očajnički pokušali da oslobode devojčicu.


- Gledati smrt svog deteta je nešto najgore što je moglo da mi se dogodi u životu - rekla je gospođa Ankato.


Za svoju devojčicu je rekla da je bila dobro i prelepo dete koje se izdvajala od vršnjaka inteligencijom, da je volela da crta, pleše i peva kao i da je bila obožavana od svih.


- Moja najveća želja je bila da Ajen uspe u životu i bude srećna. To zadovoljstvo je zauvek oduzeto mom mužu i meni, poručila je majka. - Nema reči koji mogu da opišu kako se roditelj oseća kada mora da sahrani svoje dete.
 

Majka Žaklin Ankato

Majka je dirljivo opisala bol porodice na sahrani kada je Ajein brat pitao šta se nalazi u sanduku ispred njih. Kada su mu rekli da je u njemu njegova sestra Ajen, poručio je da bi cela porodica trebalo da joj se pridruži da ne bi bila sama.


Josefski se tokom prethodih ročišta izjasnio krivim kao vlasnik psa koji je napao i ubio, zatim za dva dela posedovanja psa koji je napao i izazvao teške telesne povrede, te za posedovanje neregistrovanog psa. Advokat Rob Steri rekao je na sudu da je pas pripadao Lazorovom sinu Niku, koji se u vreme napada nalazio u inostranstvu, ali da je on prihvatio pravnu odgovornost jer se brinuo o životinji.


Za Josevskog je rekao da je porodičan čovek koji je potpuno shvatio okolnosti tragedije koja je ona ostavila na porodicu devojčice. Advokat je podsetio da niko nije mogao da predvidi ponašanje psa, da će on pobeći iz dvorišta i nekog ubiti.


- Pas nije bio uvršćen u kategoriju opasnih životinja, a ono što se dogodilo ni na jedan način nije moglo da se predvidi - rekao je Steri.


Odmah posle napada pas je ubijen.


Posle izrečene presude Josefski i njegov sin Nik nisu želeli da komentarišu suđenje.

 

Krvavi pir

Policijski tužilac Daniela Todisko podsetila je da se tragedija dogodila 17. avgusta prošle godine u Sent Albansu, na zapadu Melburna. Naime u večernjim časovima Josefski se vratio kući, dok je parkirao automobil u svojoj garaži i zatvarao vrata, nije primetio da je njegov pas pobegao na ulicu. Ubrzo, životinja je napala devojčicinu rođaku 31-godišnju Anđelinu Mejout kojoj je iz ruku istrgao tašnu dok je stajala pored svog automobila.
Uplašena žena je krenula prema svojoj kući, ali je za njom potrčao i pas. Čim je uleteo u kuću prvo je napao petogodišnju devojčicu Njdeng Goaer. Anđelina Mejout je pokušala da oslobodi rođaku, ali ju je pas ugrizao za ruku, a zatim potrčao u kuhinju. Tamo se Ajen zabavljala sa majkom, klackajući se na njenim nogama. Pas je svojom čeljusti zgrabio Ajen za glavu zatim je počeo da je vuče po sobi i snažno je drma i nekontrolisano trese.
Dete je zadobilo duboke ugrize po licu, glavi i vratu. Pas je toliko čvrsto držao dete da su rođaci bespomočno posmatrali kako mala Ajen umire.

 

Psi bez kontrole opasni po zajednicu

Advokat porodice Čol je istakao kako je porodica razočarana što je tek smrt njihove Ajen nadležne primorala da uvide na potrebu izmene Zakona o držanju životinja.


- Roditelji Ajen su ostali bez kćerke koju su iznad svega voleli i to zbog greške jer vlasnik kuće nije osigurao bezbedno čuvanje životinje. Naravno to je greška koju može svako da učini, ali je ona imala nemerljive posledice na porodicu.


On je preneo i stav porodice da tragedija u kojoj su ostali bez nedužnog člana mora da bude lekcija svima kako bi naučili da psi bez kontrole vlasnika ne smeju na ulicu.


- Njihovi životi su zauvek izmenjeni zbog čega žele da iz smrti male Ajen svi nešto nauče. Žele da upozore vlasnike psa, posebno opasnih ili onih čije je razmožavanje ograničeno, na opasnost koju te životinje predstavljaju po zajednicu. O ovom važnom pitanju za zajednicu trebalo bi svako da razmišlja.


I branilac je priznao da je do sada kroz sudsku praksu susreo sa više slučajeva napada pasa, ali da je ovo jedan od najgorih koje je video u životu.


- Video sam ljude koji su posle napada ostali bez mogućnosti služenja rukom, bez dela ušne školjke, bez primanja zbog lečenja posle napada... Mislim da je pogrešno što se govori da ne treba preduzeti nešto protiv držanja takve vrste pasa, jer do sada takvih napada nije bilo. Molim vas, pa pogledajte kakve je posledice taj pas napravio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online