Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.03.2015.
20:52
Vesti A

Posle ubistva srpske tinejdžerke građani u panici: Ulice više nisu bezbedne

Tuga i očaj u domovima Vukotića i Čelebića iz Melburna posle svirepog ubistva njihove Maše (17). Među građane Viktorije, posebno žene i devojke, ponovo se uvukao sablasan strah, a odavno nezabeleženo ubistvo tinejdžerke pokrenulo je pitanja koliko je uopšte bezbedno izaći usred bela dana, čak i ispred svoje kuće.

Facebook
Maša Vukotić

Osumnjičeni ubica uhapšen je i optužen, ali građani sada traže odgovore - kako je bilo moguće da osobe kao što je Šon Prajs (31) slobodno šetaju Melburnom i kao tempirane bombe čekaju trenutak za krvavi pir.

- Građani Viktorije biće u šoku, ljuti i zgroženi kada nakon suđenja saznaju sve detalje o okolnostima ubistva devojke srpskog porekla - piše "Herald san".

Zbog pravnih razloga mediji nisu u prilici da sada objave detalje svih okolnosti svirepog zločina, ali, kako piše urednik "Herald sana", kada budu objavljeni, oni će razotkriti veliki broj propusta nadležnih. Propusti su toliko ozbiljni da će poljuljati poverenje javnosti u nadležne institucije. Građani Viktorije će reći: "Dosta je!", prenosi melburnski list.

Najuži članovi porodice Vukotić i Čelebić, skrhani su bolom i tugom posle tragedije. Neutešna majka Nataša, saznajemo, neprestano plače i ne može da pronađe reči utehe zbog preranog gubitka mezimice. Ne odvaja se od Mašine fotografije. Natašu, ali i sve članove porodice, neprestano obilaze prijatelji i poznanici, kako bi im se našli pri ruci.

Serija optužbi

U četvrtak uveče mesto zločina u Donkasteru posetila je Mašina porodica. Grupa od oko 15 rođaka, među kojima i majka Nataša, okupili su se oko brda cveća i čitali poruke građana Melburna. Zbog žalosti obučena u crnu odeću, Mašina porodica se međusobno grlila i plakala. Na mestu nesreće, neutešna majka je klekla i zaplakala za svojim detetom.

Porodica se priprema za još jedan bolan dan - Mašin prerani ispraćaj. Sahrana će biti na Springvejl groblju, na jugoistoku grada. Očekuje se dolazak velikog broja ljudi, od Mašinih drugara iz razreda do članova porodice, prijatelja, ali i čitave zajednice.

Šon Prajs iz melburnskog Albiona u petak je optužen za Mašino ubistvo, kao i seriju napada protiv još tri žrtve koje je počinio nekoliko sati pre nego što je uhapšen. Prajs se predao u četvrtak u policijskoj stanici u Sanšajnu, na zapadu Melburna.

Policijski izvori su potvrdili da je Prajs predmet njihove istrage i u vezi seksualnog napada, fizičkog nasilja, pljačke i pokušaja krađe automobila koji su se dogodili u četvrtak pre podne.
Prajs se sumnjiči da je silovao ženu, zaposlenu u knjižari na prometnom Harvest roudu u Sanšajnu u 11.20, a potom otišao u obližnju policijsku stanicu, gde se prijavio za ubistvo Maše. On se tereti i za pljačku 26-godišnjeg muškarca koji se dogodio u četvrtak oko 10 sati pre podne na pešačkom mostu u Sanšajnu, te pokušaj krađe automobila od starijeg čoveka u Mek Kraken ulici.

Šetnja za Mašu

Naredne subote, 28. marta, u Melburnu se organizuje velika komemorativna šetnja u znak sećanja na ubijenu Mašu. Okupljanje građana zakazano je u 11 časova u Kvin Viktorija Gardens, parku preko puta Art centra u Sitiju. Građani koji žele da dođu na šetnju Princess Masas Rodžal Parade
, pozvani su da obuku roze odeću, a da na glavi nose kape u obliku zečjih ušiju.

Prajs je pred sudijom za prekršaje optužen za ubistvo, tri fizička napada, dve pljačke i silovanje. Maša je svirepo ubijena u nasumičnom napadu, dok je šetala na oko 500 metara od svoje kuće, u parku u Donkasteru.

Mašin otac Slavoljub bio je u petak u sudnici tokom preliminarnog saslušanja kako bi pogledao u oči optuženog ubicu svoje kćerke. Iako i sam skrhan bolom, Slavoljub je hrabro posmatrao Prajsa, kojeg su u sudnicu uveli stražari. Vukotić je bio jedini član porodice prisutan pred Prekršajnim sudom tokom 10-minutnog pretresa. Sa Mašinim ocem u sudnici bili su i predstavnici Tužilaštva za pomoć žrtvama nasilja.

Zajednica pomogla policiji

Na sudu se čulo da je policiji potrebno vreme kako bi pregledali snimke sigurnosnih kamera iz 12 melburnskih naselja, koji su napravljeni tokom jedne nedelje, kao i da se obave DNK testovi.
Tokom saslušanja optuženi je vrteo glavom. Naredni pretres zakazan je za 26. jun, do kada će Prajs biti zadržan u pritvoru.

Kolima do fakulteta

Penzionisani vozač tramvaja Džili Čakarević rekao je novinarima da ne brine samo "za svoju kćerku, već i sve u zajednici". Čakarević živi u Donkasteru više od 25 godina, a iz straha za bezbednost njegove 21-godišnje kćerke odlučio je da je kolima vozi na fakultet.
- Stvarno sam zastrašen. Brinem jer više niste bezbedni ni da prošetate kroz do sada bezbedan komšiluk.

Prajs, snažne fizičke građe, završio je obuku za borilačke veštine. Neimenovani bivši komšija, rekao je "Ejdžu" da se Prajs uvek držao izolovano od drugih. Međutim, nikada se nije ustručavao da pokaže svoja osećanja, najčešće na agresivan način. Jednom prilikom, navodno je oštetio veći broj automobila, dok je bio pod "nabojem" emocija. Oni koji su sa njim imali kontakt, priznaju da su uznemireni onim što su čuli da je navodno uradio.

"Ejdž" navodi da je Prajs koristio lekove za kontrolu svog mentalnog oboljenja. Takođe, da je često menjao raspoloženja. Na jednom video-snimku, objavljenom na Ju tjubu, Prajs izgleda potpuno dezorijentisano i nepovezano priča dok jede krofnu.

Veliku pomoć policiji u otkrivanju osumnjičenog pružili su članovi zajednice, pošto su objavljeni video-snimci i fotografije muškarca u crvenoj majici, crnim pantalonama, patikama, koji je u rukama držao belu plastičnu kesu.

Prozvao sudiju

Prajs koji je predstavnike štampe "pozdravio" pokazivanjem srednjeg prsta, potrudio se da napravi još jedan incident, ovog puta u sudnici. Pošto je prekršajni sudija Ben Černivič pročitao pogrešan datum njegovog rođenja - navodeći 1954. godinu, Prajs je uzviknuo: "Da li si ti sudija? Prilično dobro izgledam za svoje godine."
Sudija je optuženom saopštio da će biti zadržan u pritvoru zbog ozbiljnih optužbi.

Direktorka devojačkog koledža u Kanterberiju prenela je medijima da se učenici i zaposleni u toj srednjoj školi bore sa tugom i da pokušavaju da pronađu utehu zbog prerane smrti omiljene učenice. Kao uspomenu na vršnjakinju, učenice škole su na nastavu dolazile u roze odeći, Mašinoj omiljenoj boji.

- Naša školska zajednica je u šoku i očajna zbog ove tragedije - napisala je u saopštenju za medije direktorka Meri Kanon. - Maša je bila popularna i omiljena učenica, bliska sa mnogim đacima. U ovom strašnom i teškom trenutku, naše misli su sa njenom porodicom - napisala je direktorka i dodala: - Radimo sve kako bismo pružili pomoć Mašinoj porodici. Škola je angažovala i psihološku službu za đake i nastavnike.

Optuženi za ubistvo pesnicom udario Tonija Abota

Čovek optužen za Mašino ubistvo pre devet godina dva puta je pesnicom udario u glavu sadašnjeg prvog ministra Tonija Abota. U to vreme federalni ministar zdravlja, bio je u 22. februara 2006. u poseti psihijatrijskoj bolnici "Tomas Embling", kada je napadnut tokom obilaska zatvorskog odeljenja. "Tomas Embling" je ustanova u kojoj se pacijenti nalaze u zatvorskom pritvoru. Kako su tada preneli mediji, Abot je dva puta udaren, ali nije bio povređen.
U razgovoru sa novinarom "Ejdža", samo nedelju dana pre Mašine smrti, Prajs se pohvalio kako je upravo on udario Abota, napominjući da mu je taj incident ulio novo "poštovanje" prema čoveku koji će postati prvi ministar.

- Udario sam ga, a on je iskoračio unazad i stao u odbrambeni stav, kao bokser. Ipak, spustio je ruke, nasmejao se i rekao: "Pa udarali su me i jače na fudbalskom igralištu."

Prajs, koji je u to vreme bio u psihijatrijskom pritvoru, rekao je da se divio Abotovoj ličnoj kontroli, rekavši da veliki broj ljudi ne bi mogao da se uzdrži, a da ne uzvrate udarac. Da se ovaj incident zaista dogodio, potvrdila je i psihijatrijski tehničar koja je radila u bolnici u Ferfildu, koju je tada posetio Abot.

- Ono što je najviše iznenadilo Abota jeste to što je shvatio da nema velikog obezbeđenja u bolnici.

Nakon incidenta Abot se šalio o svemu, a njegov predstavnik za štampu pokušao je da umanji incident izjavljujući da se radilo samo o manjem, a ne boks udarcu.
Iz Instituta za forenzičko mentalno zdravlje, koje upravlja "Tomas Embling" bolnicom, nisu želeli da komentarišu incident od pre devet godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online