Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.12.2011.
07:11
Vesti A

Čile: Srbin na čelu "nesalomivih"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Čilea u aprilu prošle godine formiralo je odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i za prvog šefa imenovalo Marka Magdića (36), Srbina koji je odrastao u Beogradu.

Magdić jedva čeka da ga put nanese ponovo u Beograd i da zadovolji glad za burekom, ćevapima i pljeskavicama u lepinji s kajmakom. Kroz smeh otkriva da sva svoja poverljiva saznanja beleži ćirilicom.

Lovac na kokainsku mafiju: Marko Magdić

Markov otac je radio za jugoslovenske firme u inostranstvu, a službovao je i u diplomatiji. Tako je Marko rođen u Kolumbiji, a detinjstvo je proveo u Angoli tokom tri godine krvavog građanskog rata.

Školovao se u Beogradu, a kada je Markov otac penzionisan 1989, Magdići su odlučili da se skuće u Čileu, gde je njegov otac takođe službovao tokom karijere.


- U Čileu sam završio Pravni fakultet. Dobio prvi posao u Organizaciji američkih država koja je promovisala krivične pravne reforme u zemljama Latinske Amerike. Zatim sam radio na zaštiti svedoka protiv organizovanog kriminala, međunarodnoj saradnji i ekstradicijama - opisuje svoj profesionalni put Marko.


Poveravana su mu sve važnija zaduženja, pa je 2007. bio zadužen za izručenje peruanskog predsednika Alberta Fudžimorija, optuženog za kršenje ljudskih prava i korupciju.


- Čile je zemlja s najmanjom korupcijom u Južnoj Americi, zajedno sa Urugvajem. Ako pokušaš da podmitiš makar policajca na ulici, on će te sam prijaviti - opisuje Magdić.

Sa svojima po svetu

 

Magdić dosta putuje po svetu, a na međunarodnim policijskim sastancima obavezno osmotri skup i proceni pored koga će sesti.


- Gledam da to bude neko od naših. Delujem im kao Latino, a ja se uozbiljim, priđem i kažem: "Dobar dan!" Da im samo vidite lica! A opet, u Australiji je meni prišao policajac i upitao: "A jesi ti od tamo?" Eto, i on Srbin - priča Magdić.


Kroz smeh kaže da će, ukoliko neki srpski kriminalac bude uhapšen u Čileu, on stići s njim u Beograd da ga isporuči.


- Svojevremeno sam istraživao i podatke da postoji mogućnost da se ovde krije general Ratko Mladić. Tokom te istrage pronašli smo da se ponavlja dolazak Hrvata, Bosanaca, a i Srba koji iz Beča ili Ciriha putuju u Limu u Peru, ali uvek preko Čilea. Bez sumnje su sebi čistili put kako prilikom dolaska u Evropu ne bi bili sumnjivi, jer stižu iz najsigurnije latinske zemlje - kaže Magdić, ali dodaje da se na kraju ispostavilo da podatak o komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću ipak nije istinit.


U Čileu Srba ima oko pedesetak i oni su u ovoj zemlji novija generacija, a Magdić kaže da se s njima najviše druži.


- Kriminalci iz bivše Jugoslavije idu u Argentinu i Urugvaj, a pomalo i u Brazil. Doći će oni i u Čile, makar zbog pranja para s obzirom na to da Čile zbog uređenosti važi za južnoameričku Švajcarsku - kaže Magdić.
 

Policajac čaše lomi

 

Iako je Čile izuzetno čista i uređena zemlja, Marko kaže da to ponekad dosadi.
- Beograd je nešto posebno. Fali mi i muzika, posebno ciganska, uz koju moja supruga Argentinka i ja i sada ponekad podignemo čašu, a mene ponesu emocije pa je razbijem o zid. Čileanci me pogledaju i uglavnom opsuju - priča Magdić.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 08:56
Da li se on ovo samopreporučuje za mito i korupciju ili šta???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online