Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.02.2011.
07:16

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Privatnost u 21. veku: Umalo da platim izmišljeni dug (4)

Milena Milošević iz Frajburga nije ni slutila koje će probleme imati kada je, pre dve godine, po zna koji put sela uz računar da pogleda kakve su ponude preko interneta.

Pretili joj tužbom: Milena Milošević

I do tada je neograničeno kupovala i nikada nije imala nikakvih problema, ostavljala je svoje podatke i bila mušterija mnogih velikih internet prodavnica.

Želja joj je bila da supruga iznenadi lepim satom za 15-godišnjicu braka. Pažnju su joj privukle ponude na sajtu "fabrikverkauf" (fabrička prodaja). Pogledala je šta ima, ali mnoge ponude su mogle da se vide tek kada se osoba registruje.

- Ne sluteći šta može da se desi, ostavila sam svoje osnovne podatke, ime, prezime, mejl adresu, kućnu adresu, datum rođenja.

Sve je bilo manje-više isto kao i kod prethodnih prijava, ali ovoga puta nije pisalo da je prijava besplatna. U stvari, ništa nije pisalo, tako sam bar ja mislila.

Privatnost u 21. veku

 

Prvi deo: Internet kao Veliki brat

 

Drugi deo: Osvetoljubivi haker

 

Treći deo: Ostao i bez para i bez radija

Nekoliko dana kasnije putem elektronske pošte sam dobila račun od 59 evra. Bila sam zbunjena i počela sam da proveravam i shvatila da sam se unošenjem podataka o sebi obavezala da plaćam pretplatu.

Na koji period, nisam mogla da dobijem podatke, kao ni to kako mogu da otkažem. Kasnije sam našla na sajtu da je pisalo da se registracija plaća, ali to je bilo na nekom nepreglednom mestu i vrlo sitno napisano - pojasnila je 40-godišnja Milena.


Po preporuci prijatelja i muža ignorisala je račune koji su stizali, da bi šest meseci kasnije stigla opomena, da će ako ne izmiri dug, koji je tada već bio 1.489,90 evra, podneti protiv nje tužbu.

Sutra: Osvanuli goli u mreži

- Sve, sve, ali pretnja sudom me je ozbiljno uplašila. Htela sam da platim, jer sam bila u pravom košmaru. Na sudu nikada nisam bila, nikada zakon nisam prekršila i sad da se provlačim po sudovima. Sa decom skoro da nisam pričala, ni svoj posao nisam obavljala kako valja, druženje sa prijateljima sam potpuno zaboravila.

Spasla me je prijateljica koja mi je rekla da ih upotrebim za nešto bolje. Od tih para odvojila je 100 evra za savet advokata, ali je insistirala da pre toga odemo do udruženja koji se bavi zaštitom potrošača. Prijavile su slučaj i dobile termin.

- Ljubazna službenica nam je rekla da je dobro što nisam "izmirila dug", da su mnogi prevareni i da će te večeri biti reportaža na državnoj televiziji o prevari internet stranice "fabrikverkauf".

Sajber makro


Ivana Veljović iz Roterdama u Holandiji ima 17 godina i dovoljno je svesna opasnosti interneta.

 

ZAMKE INTERNETA: Ivana Veljović

 

 

- Moja drugarica iz srednje škole imala je lošu naviku da na internetu stupa u kontakt s nepoznatim momcima i tako ispunjava dan. Dugo vremena se dopisivala sa više njih do rane zore. Oni su joj delovali super sve dok jednog dana nije počela da se viđa s jednim od "prijatelja" sa društvene mreže.

 

Počela je s njim i da se zabavlja, a on joj je kupovao nakit, garderobu, skupe parfeme. Počela je da beži sa časova i izgubila sve drugarice koje je imala. On je počeo da je maltretira i terao na intimne odnose sa njegovim prijateljima. Nije uspela da završi treći razred i ispisala se iz srednje škole.

 

S. Nikolić - Vesti

Tako je Milena shvatila da niko nije imun ako svoju privatnost izloži na internetu.
- Od tada sam počela više da čitam o raznim vrstama prevara, kojim se trikovima služe mnogi da bi došli po para i kako su na meti uvek stariji ljudi, jer oni su spremni da plate kako ne bi išli na sud. Ljudi u takvim situacijama izgube razum.

Nisam nepismena ni neobrazovana, završila sam filozofiju, ali je malo nedostajala pa da i ja nasednem.


Milena i dalje kupuje preko interneta, ali je sada trostruko opreznija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online