Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.12.2010.
16:31
Vestionline A

Rusija čeka objašnjenje od NATO

Moskva od NATO-a očekuje objašnjenje u vezi sa planom te vojne alijanse zaštitu tri baltičke države i Poljske od Rusije, objavljenom na sajtu "Vikiliksa", izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U dobrim odnosima: Sergej Lavrov i Hilari Klinton
 

"Mi smo pitanja postavili, očekujemo na njih odgovore", rekao je Lavrov, ocenjujući da Rusija na to ima pravo, naveo je Itar-Tas, a prenose beogradski mediji.


Prema njegovim rečima, Rusija je na tu informaciju obratila pažnju zato što je takav plan razrađivan u decembru 2009. kada je posle duže pauze održana prvo ministarsko zasedanje Saveta Rusija-NATO radi "prevladavanja ćorsokaka u koji su zapali naši odnosi zbog pozicije Alijanse posle krize na Kavkazu 2008. godine".
 

"Ispostavlja se da se na ministarskom nivou NATO sa nama dogovarao o izradi važnih dokumenata o zajedničkom partnerstvu, a iza naših leđa donosio odluke o zaštiti od nas", rekao je Lavrov.
 

Šef ruske diplomatije je dodao da su onda te odluke odobrene u Lisabonu, gde je uporedo sa samitom NATO bio održavan samit Rusija-NATO, kada su usvojeni dokumenti u kojima se navodi da su Rusija i Alijansa partneri i da ne vide jedni druge kao pretnju.


"Na taj način postavlja se pitanja kada je NATO bio iskren - kada smo se otvoreno dogovarali o razvoju partnerstva ili kada u zatvorenom režimu rešavaju među sobom nešto drugačije stvari", rekao je Lavrov.

 

NATO odbija da komentariše Vikiliks

 

Ruska državna agencija prenela je iz Brisela da NATO neće komentarisati materijal objavljen na "Vikiliksu".
 

Na molbu Itar-Tasa da komentariše informaciju o planu, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da Alijansa ne smatra Rusiju neprijateljem i pretnjom.
 

"Prema politici NATO, ne komentarišemo curenje tzv. tajne informacije", rekao je on, na taj način odbijajući da potvrdi ili dematuje čak i postojanje plana, navela je ruska agencija.


Rasmusen je, istovremeno, rekao da NATO želi da "razvija pravo strateško partnerstvo" sa Rusijom i da je to saopšteno u deklaraciji posle samita Rusija-NATO u Lisabonu.
 

Agencija Interfaks javila je u utorak da je, po objavljenoj američkoj prepisci, plan zaštite baltičkih država i Poljske od moguće ruske agresije NATO pripremio januara ove godine, a da je nameravana zaštita Estonije, Letonije i Litvanije sa devet divizija zemalja NATO-a.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.12.2010. 16:42
Да би оправдао сврху свога постојања, НАТО мора имати непријатеље. Кад их нема, они их измисле. Како оправдати сопственим народима, да њихова "демократска" власт мора да поседује толику офанзивну армаду диљем света? Где год имају финансијски интерес, поготово тамо где су енергенти(Русија,арпске земље,) или опијати(Афганистан,Пакистан, Ј. Америка) њихова армада је ту на "заштити људских слобода". Чиста империјална, освајачка и колонизаторска политика. Остало су обланде у које се то пакује.
Četvrtak 09.12.2010. 18:42
E dabogda docekali objasnjenje! Samo, da bi ga dobili, morali bi prvo da ih malo pritegnu, pa ako je potrebno cak i "njihovo oruzje" upotrijebiti - SILU! Do sad su Ameri sa silom dogurali do ludila, dalje nemaju kud... jedino da popucaju svi savovi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online