Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
20:49
Vestionline, O2 A

"Mislim da Vučić zna - sporazum o Kosovu, pa Srbija u EU"

Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu. To je izjavio u intervjuu beogradskoj agenciji francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni i poručio da bi trebalo iskoristiti to što je Balkan u prvoj polovini ove godine "visoko na dnevnom redu" EU.

EPA//Valdrin Xhemaj
Vučić zna...

Mondoloni je kao veoma značajan ocenio susret predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu tokom klimatskog samita i istakao da je važno da se predsednici upoznaju i uvažavaju, "što je ovde slučaj". 

To će dati novi impuls bilateralnim odnosima, rekao je Mondoloni, uz napomenu da se radi na Makronovoj poseti Srbiji. Makron je u načelu potvrdio svoju posetu, koja bi, nadamo se, bila realizovana u 2018. godini. 

Prema rečima Mondolonija, to bi bilo važno simbolički, jer se u njoj obeležava 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata, u kojem su Srbija i Francuska, kao partneri, rame uz rame, izvojevali pobedu, da bi se stvorila Evropa mira, stabilnosti i demokratije. 

Predsednik Makron je pozvao sve svoje kolege da 11. novembra dođu na proslavu u Pariz, što je veoma važno i za Srbiju, rekao je Mondoloni, ističući da Francuska, osim podsećanja na zajedničku prošlost, sa Srbijom želi da gradi i budućnost. 

Francuska želi da razvija svoje u Prvom svetskom ratu utemeljene odnose sa Srbijom, kao faktorom stabilnosti u regioni, i od davnina svojim glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu, predočio je Mondoloni. 

- Želimo na značajan način da obeležimo to prijateljstvo. Bio bih presrećan kada bi otvaranje obnovljenog spomenika na Kalemegdanu moglo da se ostvari u prisustvu dvojice predsednika -istakao je Mondoloni. 

Vulin odgovara ambasadoru: Vučić čuva suverenitet Srbije

- Vučić je pokazao da zna kako se čuva suverenitet Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ali da li ambasador Francuske zna šta piše u Briselskom sporazumu - pita ministar odbrane Aleksandrav Vulin, reagujući na intervju francuskog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija.

- Da li zna da Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština i da pokušava da ukine sud za ratne zločine OVK pre nego je i počeo da radi? Kada već govori o avetima prošlosti, da li zna da je na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodne zajednice ubijeno preko hiljadu Srba i da za njihove smrti gotovo niko nije odgovarao - izjavio je Vulin. 

- Cenili bi smo da tu lekciju održi Prištini a da ne pokušava da u obavezama izjednači Beograd koji drži reč i Prištinu koja ne sprovodi potpisano - rekao je Vulin. 

On je poručio da Francuska, "bez ikakvog dvoumljenja, 200 odsto" podržava nastojanje Srbije da postane članica EU i da joj pomaže da za to ostvari neophodne uslove. 

- Francuska je prijatelj Srbije, a među prijateljima se govori istina. Dakle, mislim da predsednik Vučić i Vlada Srbije znaju, a znam da srpski narod takođe zna, da neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu - napomenuo je Mondoloni. 

On je objasnio da regionalna stabilnost mora da se očuva, da se izgradi trajni mir i da se ispune uslovi za prijem, a to je poglavlje 35 u pregovorima sa EU. 

- Za nas je briselski dogovor iz 2013. veoma značajan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština - primene - istakao je francuski ambasador.

- Treba ići do kraja logikom nastavka dijaloga sa Prištinom - rekao je Mondoloni, koji je pozdravio i unutrašnji dijalog u Srbiji da bi se čulo mišljenje svih strana o toj temi. 

- Znam da je bilo predviđeno preduzimanje značajnih koraka, što je sada poremećeno gnusnim ubistvom Olivera Ivanovića - rekao je Mondoloni, koji želi da se dijalog sa Prištinom nastavi što je pre moguće. 

- To je više od uslova. Srpski narod ne bi trebalo da reši pitanje Kosova da bi zadovoljio EU, već radi sopstvene budućnosti, kako bi mir vladao u regionu, da bi se odvijale ekonomske aktivnosti i da naša i vaša deca mogu da kažu da su aveti prošlosti iza nas - istakao je Mondoloni. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online