Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.05.2018.
08:31
Srpski telegraf, Vestionline A

Ključne tačke "vašingtonskog papira": Plan sloma i ucene Srbije?

"Srpski telegraf" je objavio 11, kako je navedeno, "ključnih tačaka" dokumenta pod nazivom "Plan za podršku međunarodne integracije Kosova", koji su u Vašingtonu usvojile zemlje Kvinte - SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija.

Tanjug
SAD pravi "pakleni plan" za Srbiju i Aleksandra Vučića?

U njima je, kako tvrdi list, do detalja razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.

Kao ključne tačke tog "vašingtonskog papira", navedeni su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, zatim, pritisak na sve članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.

Tu su i namera da se suzbije svaka inicijative o podeli Kosova, oduzimanje svih mogućih izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju, kao i brutalni pritisci na zemlje koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova.

Među tačkama tog plana je, piše "Srpski telegraf", i sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima u EU, pritisak na susedne zemlje da otvaranju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granica, zatim, spinovanje afera protiv predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, kao i veće izdvajanje za korpus nevladinih organizacija koje se protive vlasti u Srbiji.

List piše da je sastanak zemalja Kvinte održan je na dan vojne parade u Moskvi, da je neke detalje ovog plana otkrio šef diplomatije Ivica Dačić, a da su oni "gori" segmenti procureli iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, Dačić je rekao da je pre izrade plana napravljeno posebno telo - radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije, da je sastankom predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, a da je dokument napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu u Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja,

On je objasnio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.

- U posedu smo dokumenata koji govore kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se odrzati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem - rekao je Dačić, dodajući da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve pregovore, osim o nezavisnosti.

Prema pisanju "Srpskog telegrafa" Dačić je naveo tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga otkrili prištinski mediji.

Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat posete predsednika Vučića Moskvi, piše "Srpski telegraf".

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2018. 11:26
Е па кад немате памети у глави, не знате шта радите кад бирате своје политичаре, преостаје вам да сад цмиздрите како је цео свет неправедан према Србима. Идите у цркву па се молите Богу да вам врати Косово. Или покушајте са песмом: "Ја сам Србин мајко петокрака пита што сам био магарац партизана Тита"
Subota 12.05.2018. 20:10
Pa to s Kosovom je jasno od početka.Samim tim što su naročito zemlje kvinte priznale Kosovo,jasno je bilo i da će to proznanje ozvaničiti i u UN.Samo ne znam zašto smo mi uopšte pregovarali,zašto ne povučemo dokument iz Brisela,prekonemo pregovore i odustanemo od lanstva u EU(mada nas tamo nikad neće primiti ma šta mi uradili).Zar namanije jasno da su sva poglavlja tobož otvarana,ali uvek uz uslovljavanje i sve veće ponižavanje Srbije.Zar nma nije nilo jasno ko su ti Evropljani sa zapada i ove njihove prišipetlje od država:setimo se samo izmišljotina;Markale,Račak zbog kojih smo kažnjeni.Setimo se samo da je uslov bio da Milošević ode s vlasti,pa će nas prihcatiti.Hajde da kažem da je ova vlast nedemokratska(samo kažem a ne mislim tako),imali smo i demokrate na vlasti pa šta smo dobili.Još uvek je pitanje članstva u EU mr,tvo slovo na papiru i od tog slova se EU neće pomaći ma šta mi uradili.
Subota 12.05.2018. 20:13
Treba da znamo ko nam je odmagao a ko pomagao.I u ovoj zemlji jednom zauvek stop:Milićkama,Jerkovkama,Čancima,Kandićkama,Biserko.Njih proglasiti neprijateljima ovog naroda i zabraniti im javni nastup za svagda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online