Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
08:25
J. L. Petković - Vesti A

Borko Stefanović: U Briselu nisam potpisao nijedan sporazum

Sporazumi koje sam dogovorio u Briselu ne predstavljaju akt o priznavanju nezavisnosti Kosova i u moje vreme nije nijedan dogovor nije potpisan, kaže bivši šef pregovačkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović.

V. Sekulić
Borko Stefanović

- Neformalno je do sada bilo 17.560 priznanja Kosova. U naše vreme, mi ni jedan sporazum nismo potpisali. Mi nismo uveli da Srbi imaju kosovske lične karte, vozačke dozvole i pasoše, pošto često nas, za to optužuje Marko Đurić, kazao je gostujući u emisiji "Slobodno srpski", New Press produkcije iz Čaglavice. U intervjuu Budimiru Ničiću, Stefanović je dodao da je "njegov tim postigao sedam sporazuma sa vlastima u Prištini, od kojih su samo dva zaživela - o slobodi kretanja i asimetričnom članstvu Kosova u međunarodnim regionalnim organizacijama." Kako je podvukao o svim sporazumima su obaveštavali javnost i Skupštinu Srbije koja ih je usvojila. Protiv tri od tih sedam sporazuma bio je njegov tadašnji šef u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, otkrio je Stefanović.

- Sporazumi se ne primenjuju, ali ne primenjuje se ni Briselski sporazum. Ne primenjuje se ni Ahtisarijev okvir koji je pretočen u Ustav Kosova. Srbi nemaju nikakava prava na Kosovu koja su im zagarantovana Ustavom Kosova, a kamoli nešto drugo. Znači ništa se ne primenjuje u suštini - tvrdi Stefanović. Kako je još istakao, postignuti rezultati njegovog tima nisu savršeni, ali su izbegnute zamke i "nije okrnjen suverenitet i nacionalni integritet Srbije." 

- Sa ponosom kažem da to ni jednom elementu nismo učinili. Kada dođem na KiM, a u poslednje vreme dolazim često, Srbi koji ovde žive, naravno ne javno, mi prilaze i kažu iskreno - nismo te voleli, po nama nisi radio dobro tada, ali sada te pravimo od blata u odnosu na ove naprednjake. Ja sam ponosan na to zato što je, izdržalo je test vremena - kaže Borko Stefanović optužujući režim Aleksandra Vučića da je izbacio Srbiju sa severa Kosova i Metohije. 

Prodavci magle 

Bivši pregovarač Beograda u Briselu, kaže da Beograd i Priština izbegavaju da iplementiraju dogovoreo jer nijedna strana ne želi da se naruši sopstvenu sliku o statusu Kosova.  

- Ipak mislim da je Beograd ispoštovao sve i uradio mnogo više od onoga što je obaveza kosovskih Albanaca. Zajednica srpskih opština je samo kao kruna i ultimativni vrhovni dokaz da Vlada Kosova apsolutno nije sprovela ono što je dogovoreno. Svako se obraća svom biračkom telu koje uporno glasa za vladajuće opcije. Albanci glasaju za ratne, nacionalističke, šovinističke, antispske opcije. Srbi na KiM za Srpsku naprednu stranku. Da sam znao da je njima u redu da prave koaliciju sa Ramušem Haradinajem, davno bih mahnuo i rekao pa dajte ljudi, idem kući, nema smisla da se ovim bakćem, rekao je Stefanović. 

Kako je istakao, Srbi sa pravom očekuju od Srbije da im pomogne: da rade, primaju plate, imaju srpsko zdravstvo i obrazovanje države Srbije.

- Nisam optimista. Rešenje je sveobuhvatni obavezujući sporazum sa svim detaljima, precizan do krajnjih granica, da nema različitog tumačenja, gde Kosovo može da uđe, u koje međunarodne organizacije. Šta Srbija radi, da li ih blokira ili ne. Mi mislimo da ne u evopskim integracijma, ali isto da piše da Kosovo ne može biti članica Ujedinjenih nacija, i Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije. U tom sporazumu bi to trebalo da bude detaljno definisano na ustavnom nivou, snagom ustava, pitanjem prava opstankom Srba na Kosovu i Metohiji - rekao je Borko Stefanović u emisiji Slobodno srpski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online