Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
20:10
Vestionline A

Gujon ogorčen: Zbog Kosova sam se često pravdao u Francuskoj, nisam znao da ću morati i u Srbiji

Francuski humanitarac Arno Gujon gostovao je u emisiji "Novi dan" na televiziji N1. Iako je bio presrećan zbog poziva, jer nikad ranije nije gostovao na pomenutoj televiziji, na kraju je bio jako razočaran pošto je, kako kaže, sve vreme morao da se pravda voditeljki.

A. Čukić
Veliki humanitarac razočaran: Arno Gujon

Gujon se povodom ovog gostovanja oglasio na Tviteru, a njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Početkom nedelje zvala me je redakcija televizije N1 da gostujem u emisiji "Novi dan" u petak 01. decembra. Rekli su mi da žele da razgovaramo o mom humanitarnom radu i da najavimo na kraju tribinu koju ću održati na Fakultetu političkih nauka. Bio sam presrećan što ću konačno imati priliku da govorim o svojim humanitarnim akcijama na N1, pošto me do tada nisu nijednom pozvali da gostujem. Takođe me je radovala činjenica što ću moći da objasnim gledaocima televizije N1 u kakvoj nehumanoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji, pošto se na tom kanalu retko govori o tome. Međutim, o tome skoro da nije bilo reči. O mom 13-godišnjem rado smo pričali samo tri minuta. O humanitarnoj situaciji u enklavama ni minut.

Ostatak vremena sam morao da odgovaram na napade novinarke koja je pokušavala da me destabilizuje. Pitala me je kog sam političkog opredeljenja, pokušala je da ocrni mene i moj rad povezujući me sa identarcima u Francuskoj i sa nacionalistima u Srbiji pošto sam učestvovao na vidovdanskom maršu 2009. godine kada sam 15 dana išao peške od Beograda do Gazimestana. Iskoristila je i argument da je jedan nacionalistički pokret okačio moju sliku na svom sajtu. Očigledno je da su se pažljivo pripremili za te napade i da su imali nameru da me demonizuju kako bi me prikazali kao lošeg momka. Pošto nisu uspeli u tome onda su cenzurisali intervju i nisu ga objavili na svom sajtu.

Danas se osećam povređeno i mislim da to nisam zaslužio. A što se tiče pitanja o Bloku identitaraca u Francuskoj, to pitanje me je vratilo skoro 10 godina unazad. Taj pokret čiji sam bio član više i ne postoji, nije bio ni u levici ni u desnici, zalagao se za čvrstu migracionu politiku i bio je proevropski orijentisan. Bio je i jedini pokret takve vrste koji je bio prosrpski orijentisan po pitanju Kosova i to mi se mnogo svidelo. Odavno sam ga napustio kako bih se u potpunosti posvetio svom humanitarnom radu. 

U Francuskoj sam morao često da se pravdam zbog pomoći koju pružamo Srbima na Kosovu, ali iskreno nisam očekivao da ću to morati da uradim i u Beogradu.

Ono što radimo već 13 godina je apolitički. Naš humanitarni rad okuplja ljude sa različitih horizonata koji misle različitom o politici, ali su ujedinjeni preko naše humanitarne organizacije u pomaganju srpskim enklavama na Kosovu. Ja se ne bavim se politikom, već humanitarnim radom. Siguran sam da je i to razlog zašto me mnogi u Srbiji cene i podržavaju, bez obzira da li pripadaju ‘građanskoj Srbiji’, ‘nacionalnoj Srbiji' ili nemaju političkog opredeljenja. Ove političke podele me ne zanimaju. Kosovo ne treba da nas deli, nego da nas okupi. Renoviranje škola, izgradnja firmi, deljenje pomoći deci su nešto konkretno i pozitivno i niko ne može da bude protiv toga.

Uprkos tom neprijatnom napadu, pokušavam da se koncentrišem sada na naše naredne akcije. Trenutno privodimo kraju renoviranje 4 škole za koje smo dali 100.000 evra, završavamo izgradnju farme za tov svinja kod Novog Brda (iznos donacije je 150.000 evra) i pripremamo naš božićni konvoj koji kreće iz Francuske za nekoliko nedelja. Biće to naš 43. humanitrani konvoj od 2004. godine. Jedno je sigurno: nastaviću da budem uz Srbe na Ksoovu i Methiji i neću posustati", napisao je Arno Gujon u svom saopštenju koje je objavio na Tviteru.

Oglasila se i televizija N1, koja je na svoj Jutjub kanal okačila celu emisiju. Kako su istakli, to je učinjeno zbog "različitih interpretacija", te da žele da građani sami vide snimak i donesu zaključak o gostovanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online