Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
13:53
Vestionline, Tanjug A

"Da ulažemo u vrtiće u škole, a ne da šaljemo bombe i granate"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i konkretizovani, da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i teritorijalni integritet RS u okviru BiH, ali i da mu je žao što ima onih koji imaju negativan odnos prema nečemu što nisu ni videli.

Tanjug
Graditi prijateljstvo: Dragan Čović i Aleksandar Vučić

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsedavajućim predsedništva BiH Draganom Čovićem rekao da su mnogi protiv nečega što nisu ni videli, o čemu nemaju pojma, već apriori nešto odbacuju samo zato što Srbi, ili Hrvati ili Bošnjaci "imaju mozak" da sačuvaju svoju kulturu i jezik. 

On je rekao da je tek formiran tim u Srbiji za rad na deklaraciji o očuvanju jezika i kulture srpskog naroda, a neki već prebacuju i daju komentare na nešto što nisu ni videli.

Predsednik Srbije je rekao i da ima zamerki da Srbija samo daje RS, i poručio da će pomagati i Federaciju ali i dodao da upošte nema problem da neko ulaže u Novi Pazar ili Sjenicu...

On je kao primer naveo to da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će ta zemlja pomagati mađarske privrednike kreditima i podvukao da uopšte sa tim nema problem, već naprotiv, jer je to novac koji će ući u Srbiju.

- Šta je problem - nikako ne razumem zašto toliko malo poverenja imamo već idemo sa predrasudama o nečemu što ništa ne znamo - dodao je.

Kako je rekao, stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH.

- To je stav koji ponavljam iz dana u dan - podvukao je Vučić i rekao da se nada da oni koji poverenja nemaju, da će ga izgraditi.

Naglasio je da smatra da je to najbolja politika koja čuva mir na ovim prostorima i od koje svi imaju najviše koristi.

- Normalno je da pomognemo srpskom narodu i mislim da su vrtići i škole mnogo bolje "od slanja bombi i granata" - rekao je Vučić i dodao da se apsolutno slaže sa predsednikom RS Miloradom Dodikom o saradnji Srbije i RS i poručio da se nada da će biti još bolja.

Tanjug
Rešiti sva sporna pitanja: Dragan Čović

Istorija da ne bude prepreka za budućnost

 Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da se nada da će uskoro biti ugovoren trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske, BiH, kako bi se gradila otvorenija saradnja na tri prostora i dodao da treba istoriju ostaviti iza sebe da ne budu prepreka za budućnost.

On je naglasio da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH pre 6.i 7. decembra kada je najavljena uzvratna poseta Srbiji.

- Kod nas u BiH se odluke sporije donose nego kod vas u Srbiji, ali to neće umanjiti ono što smo stavili u plan. Na ovakvim sastancima ubacićemo dogovore i da otvorena pitanja ostavljamo iza sebe u istoriji - rekao je Čović nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

On je naglasio da očekuje da ekspertski tim Beograda ponudi rešenja o pitanju spornih granica Srbije i BiH, kako bi do susreta 6. i 7. decembra dogovor mogao da se parafira.

- Mi u BiH imamo mnoštvo problema. Verujem da pomoć predsednika Srbije može biti značajna kada je u pitanju naš evropski put, da mnoge stvari u hodu uklonimo - naglasio je on.

Kako kaže na sastanku sa predsednikom Srbije razgovaralo se i o trilateralnom sastanku, Srbije, Hrvatske i BiH, te da se nada će se on ubrzo ugovoriti.

- Da pokušamo u tom odnosu graditi otvoreniju saradnju na ova tri prostora kako bi mogli živeti po meri čoveka. Sve iz istorije da ostavimo iza sebe da ne budu prepreka za budućnost - pojasnio je gost iz BiH.

Zadovoljan je odlukom Srbije da se pomogne izgradnja Saborne crkve u Mostaru, ali i što je Srbija pomogla i danas uplatila novac za obnovu doma Bana Jelačića u Petrovaradinu.

- To je pružena ruka koja treba da osnažiti našu komunikaciju kroz trilateralu - pojasnio je on.

Deklaracija dobra ideja

Upitan da prokomentariše pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i da li bi trebalo nešto slično kada je hrvatski narodu u pitanju, on je rekao da je Deklaracija dobra odluka.

- To je dobra odluka da vrlo praktično i kroz takav dokument definišemo odnose jednog naroda na dva prostora. Mislim da je dobrodošla i da ćemo time dugoročno rešavati pitanja i kada je u pitanju srpski narod, ali i sva tri naroda u BiH - pojasnio je on.

Kaže da ne vidi razlog zašto se slična dokumentacija ne bi pripremila kada je u pitanju hrvatski narod, ali da je danas rano o tome govoriti. Za takve dokumente kaže da ne smeju biti "nikada na štetu trećeg, nikada u smislu neke nove podele već jačanja odnosa na ovom našem prostoru".


POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online