Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.09.2016.
18:58
Tanjug A

Dodik poručio: Otkazaćemo referendum ako...

Referendum o Danu Republike Srpske biće otkazan samo ukoliko Ustavni sud BiH poništi odluku kojom je Dan Srpske, 9. januar, proglasio neustavnim, rekao je danas predsednik RS Milorad Dodik. On je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Vladi Srbije, preneo novinarima da je Vučić tu odluku Banjaluke "primio k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir".

Tanjug
Predsednik Srpske posle sastanka sa Vučićem: Milorad Dodik

On je istakao da bi poništavanjem prvobitne odluke Ustavnog suda cela priča o referendumu postala besmislena i da ga ne bi bilo potrebe uopšte održavati.

- Ako se to uradi, onda se obesmišljava sva ova priča, jer o čemu mi da odlučujemo ako Ustavni sud kaže da ne važi ta odluka i da je Dan Republike Srpske deveti januar - rekao je Dodik.

Predsednik RS je dodao da je Narodna skupština RS zatražila da Ustavni sud poništi svoju odluku, ali ipak ocenjuje da je poništavanje daleka mogućnost.

- Mi ovo nismo planirali pre dve godine. Sud je doneo odluku pre nekoliko meseci da se preispita Zakon o Danu Republike - podsetio je Dodik.

Kako je objasnio, rukovodstvo RS nije odluku o raspisivanju referenduma donela iz hira, već zato što je Ustavni sud ugrozio odnos srpskog naroda prema 9. januaru.

- Želim da na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana o tome kako se kretati dalje“, rekao je predsednik Republike Srpske. On je ostavio i mogućnost da se Zakon o Danu Republike izmeni, na način da se izbaci obaveznost njegovog proslavljanja, kako bi Bošnjaci mogli da ga ne proslavljaju. Ako Bošnjaci hoće da rade na Dan Republike Srpske, da rade njihova preduzeća, neka rade. Mi ne proslavljamo 1. mart, ali niko nama ne može da zabrani da slavimo 9. januar - rekao je Dodik, dodajući da to može u proceduru da bude upućeno "već ovih dana".

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo reči o održavanju referenduma, dodajući da je srpski predsednik Vlade ostao pri ranijem stavu.

- Primio je to Vučić k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir. To je njegova uloga. Ja Srbiju doživljavam kao najvažniju zemlju regiona u stabilizaciji ukupnih prilika. To Srbija svakim danom i političkim aktivnostima pokazuje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Vučić je ostao pri stavovima da Srbija ne treba da se meša, da ne podržava niti osporava pravo na referendum, ali da intenzivno i do kraja pokušava da ukaže na sve opasnosti koje mogu da izazovu negativne reakcije određenih struktura međunarodne zajednice.

- Ali dijalog će biti nastavljen. I kada bude došao u nedelju kod nas, opet ćemo razgovarati na tu temu - rekao je Dodik zaključivši da je razgovor sa srpskim premijerom bio je korektan, uprkos neslaganju u vezi sa održavanjem referenduma.
 

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2016. 00:13
Ali Srbi iz Republike Srbske ne zive u Bosni,jer imaju svoju Republiku,nekapiras neke vazne stvari.ali nije ni cudo,kada slabo pamtis a brzo zaboravljas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online