Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.10.2017.
16:33
Vestionline, blic.rs A

Prekretnica u zbližavanju: Vučić i Erdogan kao kralj Aleksandar i Ataturk

Turski spoljnopolitički analitičar Erhan Turbedar ocenio je za "Blic" da je poslednjih godina učinjeno dosta na razvoju bilateralnih odnosa Srbije i Turske i predsednike Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana uporedio sa kraljem Aleksandrom i Ataturkom.

Tanjug
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić 

- Oni (odnosi) su izgrađeni do te mere da je doček Erdogana podsetio na period prijateljstva između kralja Aleksandra Karađorđevića i Kemala Ataturka. Potpisani sporazumi i izjave pokazuju da su odnosi Turske i Srbije ušli u novo doba i da su počeli da se transformišu u neku vrstu strateškog partnerstva - rekao je Turbedar.

On je naglasio da je, "dok je više evropskih lidera sa ćutanjem pratilo puč u Turskoj prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je bio među prvim liderima koji je podržao demokratski izabrane vlasti, i stao uz predsednika Erdogana".

- To je bila i jedna od prekretnica u zbližavanju dva predsednika - naveo je turski analitičar.
Turbedar je izneo tvrdnju Turska, kojoj je putovanje preko Srbije najkraća ruta prema Evropi, Srbiju vidi kao ključan faktor očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Postoje mišljenja da predsednik Erdogan pod uticajem Moskve gradi dobre odnose sa Srbijom, ali mislim da je to netačna i prividna analiza jer mesto Srbije u turskoj spoljnoj politici ne zavisi od Rusije - rekao je on.

Prema Turbedaru "zbližavanje Ankare i Beograda može samo pozitivno da utiče na druge delove regiona".

- I EU, koja na tursko prisustvo u regionu gleda sa dozom protivljenja i konkurentnosti, treba da shvati ovu realnost. Štaviše, zajedničko delovanje Turske i EU na Balkanu bi moglo da pomogne u otvaranju nove stranice u duboko zaleđenim odnosima između Ankare i Brisela - kazao je Turbedar.

"Blic" navodi da je tokom posete turskog predsednika Erdogana Srbiji bilo reči o gasovodu "Turski tok" koji bi, bar prema najavama srpskih zvaničnika, trebalo da prođe kroz Srbiju, što bi bila neka vrsta zamene za ruski "Južni tok" od koga se u međuvremenu odustalo.

- Predsednik Erdogan podržava i ideju da se Srbija uključi u projekat gasovoda 'Turski tok'. Jako je verovatno da i Moskva podržava istu ideju. Međutim, Beogradu bi povodom ovoga verovatno trebalo odobrenje iz EU - naveo je Turbedar.

On je dodao da je Srbija u poslednje vreme pokazala veliko interesovanje za turskim kapitalom. Između ostalog, najavljeno je da će jedna turska tekstilna kompanija u Kraljevu investirati 35 miliona evra, kao i da će Turska podržati izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd čija se vrednost procenjuje na oko 800 miliona evra.

- I brojni sporazumi koji su potpisani prethodnih dana omogućiće da turski biznismeni budu još više zainteresovani za poslovanje u Srbiji - zaključio je Turbedar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online