Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Turska gura Balkan u rat

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da su sve glasnije ideje o stvaranju velike Albanije posledica "dobro koordinisane akcije", i da su srpske službe bezbednosti "našle tragove" zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe sa obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine.

Reuters
Opasne namere: Erdogan

Prodržavne "Novosti" su otkrile da je reč o turskoj obaveštajnoj službi, objašnjavajući to "aspiracijama" Ankare da od dela teritorije Balkana stvori svoje jako uporište.

Sagovornici "Vesti" različito tumače ulogu Turske, ali i upozoravaju da bi nastavak eskalacije krize i podsticanje stvaranja velike Albanije bez sumnje doveli do novih sukoba na prostoru Balkana. Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milorad Drecun ipak ne apostrofira tursku obaveštajnu službu kao glavnog krivca za velikoalbanske aspiracije.

- Turska zaista želi da ima dominantan uticaj među muslimanima na Balkanu i da se nametne kao njihov pokrovitelj i zaštitnik, ali podgrevanjem želja o velikoj Albaniji oni bi se direktno suprotstavili i EU i Vašingtonu. Plašim se da Turska nema "snage" da sama tako nešto izvede, jer su za ovaj prostor zainteresovane mnogo moćnije zemlje sveta: od SAD, Velike Britanije i Nemačke, pa preko Rusije i Kine - ističe Drecun.

Amaterizam obaveštajaca

Momir Stojanović kaže da je krajnji amaterizam da u slučaju da su domaće službe došle do konkretnih podataka o umešanosti turske obaveštajne zajednice ta informacija završila u novinama.
- Najgore od svega je ukoliko je ta informacija tačna. Onda se takvo saznanje nikako ne iznosi u javnost, jer je kontraproduktivno. Pametne zemlje zahvaljujući takvoj informaciji usmere svoje dalje delovanje da bi sprečile moguće konsekvence, a ne da bi se te zemlje i njihove službe upozorile da su razotkrivene.

Stručnjak iz oblasti bezbednosti, Dževad Galijašević ipak tvrdi da turska obaveštajna zajednica u Bosni i Srbiji i te kako zna šta radi i da je to stara "neoosmanska težnja".

- Trenutno je na prostoru Srbije i BiH oko 1.000 operativaca turske obaveštajne zajednice. Nesporne neoosmanske težnje za povratkom na Balkan, posebno se odnose na Kosovo, jer je jedan od ciljeva pravljenje "zida" za dalje širenje ruskog uticaja. Otuda je ponovo u opticaju pokušaj stvaranja Zelene transverzale, odnosno teritorijalno povezivanju Turske, Albanije, Kosova, delova Bugarske, Makedonije i Srbije, sve do Sarajeva - ističe Galijašević i upozorava da bi ključna pretnja za stabilnost u regionu mogle da budu Islamska država i Al Kaida.

Javna i tajna politika

Ukoliko Turska zaista stoji iza velikoalbanskih snova, potpuno je nejasno zbog čega je Erdogan čestitao Vučiću na izboru, a pozvao Nikolića da poseti Ankaru. Za Milovana Drecuna to nije iznenađenje ili "zabijanje noža u leđa".
- Nažalost, na međunarodnom planu je uobičajeno da se zvanično zagovara pozitivna saradnja, a da se u tajnosti obavljaju neke druge aktivnosti.

Nekadašnji šef Vojne službe bezbednosti, general Momir Stojanović ide i korak dalje upozoravajući da Srbija hitno mora da postavi "crvenu liniju" ili će biti suočena pred ultimatum: priznavanje Kosovo ili rat.

- Ukoliko nastavimo sa sadašnjom, lošom politikom, ne samo što nećemo uspeti da zadržimo Kosovo, već ćemo ostati i bez Republike Srpske. Zato je potrebno podvući "crvenu liniju", a to znači "u paketu" pripajanje severnog dela Kosova i Republike Srpske. Sve drugo vodi ili u direktnu izdaju ili novi rat na prostoru Balkana. Srbija će bez sumnje u jednom trenutku morati da se odluči ili da prihvati nezavisnost Kosova ili da ratom brani svoje granice. Varnica će, nemam sumnje, najpre krenuti iz Albanije, ali će rat zahvatiti ceo Balkan. Tvrdim da će se posle tog sukoba crtati nove granice Balkan i da ni Albanija, Makedonija, Srbija, Bugarska, BiH i Crna Gora neće ostati u sadašnjim okvirima - tvrdi Stojanović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online