Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2016.
22:12
rs.n1info.com A

U kakvu to Evropu Srbija želi da uđe?

Ova godina bila je period najvećih izazova za Evropsku uniju još od njenog osnivanja. Istovremeno, članstvo u evropskoj zajednici ostaje prioritetni spoljnopolitički cilj srpske Vlade. Pojedini analitičari međutim upozoravaju da se doktrinarne osnove Unije ubrzano menjaju i da Srbija, stiže, kolokvijalno rečeno, tek na evropski after party.

Tanjug
Da li Srbija stiže samo na evropski "after party"

Tadašnja vlast je, podsećamo, 2009. najavljivala da će Srbija postati deo Unije 2014. Kada je 2014. stigla, cilj je pomeren na 2020. Danas premijer Vučić kaže da će Srbija postati punopravna članica do 2025. godine.

U međuvremenu, Evropi se desila dužnička kriza, grčka kriza, migrantska kriza i konačno Bregzit.

U kakvu će to Uniju Srbija, kako kaže premijer, sigurno ući za manje od 10 godina?

- Ukoliko desnica već nije na vlasti u pojedinim zemljama, kao što je na primer u Mađarskoj, u narednih nekoliko godina će biti. To takođe znači i da nekadašnje liberalne i socijaldemokratske stranke sve više naginju na desno - ocenjuje Valter Famler, austirjski novinar i aktivista.

Evropa je trenutno preokupirana problemima u svom dvorištu, sa malo ambicija da ga dalje širi, što će usporiti ili čak potpuno zautaviti proces pridruživanja, smatraju pojedini analitičari.

- Proširenja EU, odnosno ulaska preostalih balkanskih zemalja neće ni biti. A ako ga i bude, to će biti na potpuno drugačiji način i unutar potpuno drugačije EU. Ako mi kažete za deset godina - da, ali Srbija je ipak ušla u EU - ja sam uveren da ću vam moći odgovoriti: da, ali to nije EU o kojoj smo mi razgovarali pre deset godina - navodi Igor Štiks, književnik i profesor Univerziteta u Edinburgu.

Unija se zaista menja i proces proširenja je zaista pao u drugi plan, saglasan je profesor Mihailo Crnobrnja. U ovom momentu teško je predvideti kakav će biti konačan ishod tih promena, dodaje on, ali kaže i da neizvesnost ne znači da od evropskog puta treba odustati.

- Da razvijamo reformske kapacitete, da reformišemo našu privredu, da reformišemo pravni sistem, da reformišemo međuljudske odnose, i tako dalje, slobodu medija, i tome slično. Znači sve to što nas vodi na put ka Evropi i zapravo, mi to ne radimo zbog njih, nego zbog nas - naglašava Crnobrnja.

Datum članstva, dodaje Crnobrnja, stoga i nije toliko važan, jer dolazi tek na kraju procesa i to kao sertifikat za ono što sami treba da postignemo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online