Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
13:56
Tanjug A

"Srbija lako može da otkliza unazad"

Najveća pretnja za evrointegracije Srbije je da "otkliza unazad", odnosno da napusti reforme, ocenjuje direktor Škole politike i međunarodnih odnosa na Univerzitetu kraljice Meri u Londonu Adam Fagan.

Tanjug
Evropska unija će opstati, uprkos Bregzitu: Adam Fagan

Fagan je u obraćanju na četvrtim "Beogradskim dijalozima" istakao da nije rizik za Srbiju da će EU odustati od nje zbog Bregzita, ili da zbog toga nijedna druga članica neće podržati proširenje.

- Rizik za Srbiju je da će izgubiti na zamahu, da će političke stranke, koje su oponenti pridruženju, biti odlučnije u suprotstavljanju reformama, i da će interna kriza u EU biti kočnica celom putu Srbije ka pristupanju - rekao je britanski profesor.

Nesigurna vremena

On je ukazao da nesigurna vremena, kao i širenje populizma i evroskepticizma deluju sumorno i obeshrabruju zemlje kandidate za članstvo u EU, poput Srbije, ali da će se proširenje svakako nastaviti, uprkos Bregiztu.

Fagan je, govoreći o sudbini Evropske unije, rekao da moramo da se odupremo prenaglašavanju značaja svetske političke i ekonomske krize, posebno kada se pitamo ima li smisla članstvo u Evropskoj uniji.

- Nove države članice nisu zapale u neograničeni desničarski populizam, niti su im privrede kolabirale kao dvadesetih godina prošlog veka. Institucije su nastavile da postoje u skladu sa evropskim standardima, uprkos brojnim opterećenjima - rekao je Fagan.

Suština evrointegracija

Prema njegovim rečima potrebno je setiti se šta su zapravo suština i cilj procesa evropskih integracija i shvatiti da on ne možeda spreči političke trenutke kao ove što se dešavaju poslednjih godina širom Evrope.

- Evropeizacija ne može da se dešava odvojeno od politike i dolazak neliberalnih elita na vlast ne znači da je proces evropskih integracija neuspešan. Taj proces služi da se reformšu politika, način donošenja odluka, ko je uključen u njihovo donošenje i kako se taj postupak uređuje - rekao je Fagan.

On je podvukao i činjenicu da evropske integracije funkcionišu, mereno bilo kojim indikatorima, jer su, kako je rekao, države koje su prošle taj proces stabilnije nego kada su bile bez institucionalnog i pravnog nasleđa pristupanja EU.

- Zemlje koje su se pridružile EU 2004. i 2007. beleže skroman, ali stalni rast. Godišnja stopa njihovog rasta je između četiri i pet odsto, a javni dug im je uglavnom ispod 50 odsto BDP-a. Prema nalazu Freedom house, politički su slobodnije od svojih južnih pandana - rekao je Fagan.

Sva društva imaju autoritarne momente

On je objasnio da su politička kriza panevropski, odnosno globalni fenomen i sudbina koju dele svi demokratski sistemi.

Bregzit će u svakom slučaju da odloži proces proširenja i da, barem u kratkom roku, da oslabi taj momentum, rekao je Fagan, ali podvukao da ga neće ubiti i da transformativna moć Evropske unije nije opovrgnuta.

Institucije koje ispunjavaju standarde EU funkcionišu, na osnovu njih se grade nove mreže znanja koje mogu da izdrže nove krize i političku turbulenciju, smatra Fagan.

- Evropske integracije služe da se transformišu institucije i ostvari otpornost na krize i pretnje, omoguće reforme i ostvari njihova transparentnost - rekao je Fagan i istakao da je shvatanje evrointegracija kao načina za zaštitu od populizma i autoritarizmna opasno nerazumevanje tog procesa.

- Čak i društva koja su najdemokratskija imaju svoje autoritarne momente - naglasio je Fagan.

On je poručio da je potrebno što pre naučiti lekcije, kako bi EU brže i odlučnije dala adekvatan odgovor i sprečila dezintegraciju evropskog projekta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online