Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 17.11.2016.
15:07
Tanjug A

Srbi od Trampa, ipak, ne očekuju spas

Najveće poverenje građana Srbije uživa SNS - 51,5 odsto, a 43 odsto ispitanih zadovoljno je izborom Donalda Trampa za novog predsednika SAD. To pokazuje novo, redovno mesečno istraživanje agencije Faktor plus, obavljeno telefonskom anketom, na uzorku od 1.100 ispitanika.

Tanjug/AP
Srbi zadovoljni izborom Donalda Trampa za predsednika SAD, ali nije da baš očekuju čudo od njega

Na pitanje "Da li ste zadovoljni izborom Donalda Trampa za predsednika SAD", 43 odsto ispitanika odgovorilo je sa da, 25 odsto ne zanima, da im je svejedno reklo je 20 odsto, a 12 odsto nije zadovoljno.

Osamnaest odsto ispitanih očekuje da će novi predsednik SAD pomoći Srbiji, 30 odsto reklo je da "on to želi, ali nije u njegovoj moći", a 24 odsto ne očekuje pomoć.

Faktor plus je istraživanje radio na uzorku od 1.100 ispitanika sa teritorije Republike Srbije, od 9. do 11. novembra, telefonskom anketom.

Kad je reč o rejtingu stranaka, i kada bi se izbori održali u nedelju, na njih bi izašlo 47 odsto ispitanika, 24 odsto ne bi, a 29 odsto "ne zna".

Najveće poverenje - 51,5 odsto - uživa Srpska napredna stranka. Sledi SPS sa 10,4 odsto glasova ispoitanih. Zatim, čak 10,2 odsto građana izjasnilo se za "neku drugu" stranku, ali nije navelo koju od ponuđenih. SRS ima 8,8 odsto, DJB 7,1 odsto, DS 5,5 odsto, Dveri 3,3 odsto, PUPS 3,2 odsto.

Ispitanici, 42 odsto njih, oseća se bezbedno u potpunosti nakon poslednjih događaja u kojima su "ozbiljnim pretnjama bili izloženi visoki državni funkcioneri", a 12 odsto odgovorilo je: "Da, ali ne kao pre toga".

Devet odsto njih reklo je "Ne, to mi je unelo nemir", 26 odsto ne oseća se bezbedno, ali bez obzira na ove događaje, dok je 11 odsto ispitanih ostalo bez odgovora.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2016. 20:27
Чак 43 одсто грађана Србије испољава задовољство победом Доналда Трампа на америчким изборима, сведоче најновији резултати редовног месечног политичког барометра Агенције „Фактор плус”. Незадовољство тријумфом републиканског кандидата, према овом истраживању, испољило је 12 процената испитаника, док четвртина њих тврди да их ово не занима, а петина да им је свеједно што ће Трамп бити председник САД. Анкета, којом је обухваћено 1.100 грађана, показала је и да две трећине њих верују да нови шеф Беле куће жели или да бар може да помогне Србији, наспрам 24 одсто који то не очекују.
Subota 19.11.2016. 20:27
Објашњавајући ове резултате, Владимир Пејић из „Фактора плус” каже да се при постављању овог питања испитаницима термин „помоћи” Трампа Србији мора схватити и као директна и као индиректна помоћ, односно у најширем смислу те речи. „У том смислу, под помоћи су анкетирани подразумевали све – од враћања Косова и Метохије до слабљења притиска на Балкан. Овакав резултат најпре долази од негативног става овдашње јавности према Хилари Клинтон и Билу, а други разлог је то што је у кампањи, која је иначе била планетарни шоу, Трамп причао неке ствари које су пријале ушима просечног Србина, попут најава да ће имати добре односе с Русијом. Напослетку, поједини овдашњи медији су својим написима допринели оваквом исходу”, објашњава Пејић. Говорећи о налазу да је близу половине грађана задовољно Трамповом победом, он напомиње да то не значи да сви ти испитаници имају велика очекивања.
Subota 19.11.2016. 20:28
„Исто тако, има и оних којима Трамп не одговара јер га опажају као човека који нема неке велике интелектуалне капацитете и заступа условно речено националистичку политику, али сматрају да је његова победа интерес и Србије”, истиче Пејић. „Фактор плус” је мерио и рејтинг српских политичких странака. Кад би се парламентарни избори одржавали прекосутра, на њих би изашло 47 одсто бирача, а цензус би у овом тренутку прешли Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Српска радикална странка, Покрет „Доста је било” и Демократска странка. Кад је реч о појединачном котирању партија код бирача, најосетнија промена у односу на претходни месец јесте пораст рејтинга ДС-а с пет на 5,5 одсто. Све остале странке махом уживају идентичну подршку код бирача као и у октобру. Ситне промене су незнатни пораст рејтинга СНС-а, ДЈБ-а и Двери за по 0,1 проценат, док је за исто толико опала подршка Српској напредној странци и радикалима. Социјалисти су пак с октобарских 10,6 одсто забележили благи пад на 10,4 процента. „Рејтинзи партија су већ дуже време на стандардном нивоу. Ту нема већих промена као што, уосталом, нема ни неких разлога да се оне у овом тренутку десе”.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online